gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Új bortörvény és ePincekönyv jön 2021-ben

Szerző: 2020. december 7.No Comments

„Végre 2020.11.24-én benyújtották az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát. A jelenlegi bortörvény 2004-ben, Magyarország európai uniós csatlakozásakor lépett hatályba és azóta több jelentős módosításon esett át. Az Országgyűlés elé benyújtott törvénytervezet szövege többszöri és széles körű egyeztetést követően az ágazat szereplőinek bevonásával alakult ki: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának több szakmai javaslatát is beépítette a tervezetbe az agrártárca.

Jön az ePincekönyv!

Az új bortörvény alapvető célja az adminisztrációs terhek csökkentése: a borágazat jelenlegi papíralapú ügyintézését elektronikus rendszer (ePincekönyv) váltja fel, amely egyúttal a korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatgazdálkodást tesz lehetővé a hatósági feladatokat ellátó szervezetek számára. Az ePincekönyv projekt a mezőgazdaság digitalizációs folyamatának fontos állomása, amely hozzájárul az összetett adminisztráció egyszerűsítéséhez. Kiemelt célja a jelenlegi, egymást átfedő adatszolgáltatási kötelezettségekből fakadó adatduplikációk megszüntetése.

A Hegyközségi rendszert erősít…

„Az új bortörvény megerősíti és új jogköröket biztosít a hegyközségi rendszer számára, így az az ágazati irányítás alappillérévé válik. Új szakmai és közigazgatási jogkörökkel bővül a hegyközségi szervezet, az egyablakos ügyintézés megerősíti a hegybírók közigazgatási és ellenőrzési szerepét.” – mondta el Brazsil Dávid a HNT főtitkára. „A hegyközségi rendszer a lehetőségek felelősségével tekint az új bortörvényre. Az ágazat feladata és felelőssége, hogy az új szabályrendszerben rejlő lehetőségeket kihasználja és szakmai tartalommal töltse meg azokat.” – emelte ki Légli Ottó a HNT elnöke.

90%-al csökkenti az adminisztrációs terheket!

Az előterjesztés kiemeli, hogy egyes területeken a tervezett változás akár 90 százalékkal is csökkentheti az adminisztrációra fordítandó időt, hatékonyabbá teheti az ellenőrzést, hozzájárulhat a magyar borok minőségi javulásához és erősítheti a földrajzi árujelzők védelmét.

Az elektronikus ügyintézés alapját jelentő ePincekönyv nyilvántartási és ügyintézési rendszere várhatóan 2021 nyarán kezdhet működni.”

Forrás:
Új bortörvény és ePincekönyv jön 2021-ben; Az ihatóbb Magyarországért/Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT); 2020. november 29.

„…Kötelező ePincekönyv

Az új bortörvény alapvető célja az adminisztrációs terhek csökkentése: a borágazat jelenlegi papíralapú ügyintézését elektronikus rendszer (ePincekönyv) váltja fel, amely egyúttal a korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatgazdálkodást tesz lehetővé a hatósági feladatokat ellátó szervezetek számára. Az ePincekönyv egyik célja a jelenlegi adatduplikációk megszüntetése. Az előterjesztés kiemeli, hogy egyes területeken a tervezett változás akár 90 százalékkal is csökkentheti az adminisztrációra fordítandó időt, hatékonyabbá teheti az ellenőrzést, hozzájárulhat a magyar borok minőségi javulásához és erősítheti a földrajzi árujelzők védelmét. Az ePincekönyv rendszere várhatóan 2021 nyarán kezdhet működni.

Az ePincekönyv tartalmazza
a) a borászati üzemengedélyek adatait,
b) a felvásárlási jegyeket,
c) a szüreti bejegyzéseket,
d) a termelési jelentéseket,
e) a szakmai-jövedéki nyilvántartásokat,
f) a származási bizonyítványok adatait,
g) a forgalomba hozatalhoz kapcsolódó adatokat, ideértve az analitikai vizsgálat és az érzékszervi jellemzők megfelelősége vizsgálatának eredményét, valamint a forgalomba hozatali azonosítót,
h) a kísérőokmányokat,
i) az értékesítési jelentéseket,
j) a készletjelentéseket.

Az ePincekönyv rendszer nyilvántartja az adatszolgáltató FELIR azonosítóját, valamint az agrártámogatásokhoz szükséges ügyfélazonosítót. A HNT hozzáférést biztosít az ePincekönyv rendszerhez a miniszter, az állami adó- és vámhatóság, a földrajzi árujelzőt kezelő hegyközségi szervezet, valamint a borászati hatóság számára…”

Forrás:
Kötelező ePincekönyv és erős hegybírók; MezőHír; 2020. november 26.