gazdaságközigazgatás: magyartörvények, határozatok

1038/2021. (II. 5.) Korm. határozat a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönről

Szerző: 2021. február 7.No Comments

„1. A Kormány arra törekszik, hogy a magyar emberek számára biztosítsa a közösségi védettség eléréshez szükséges mennyiségű oltóanyagot, és ennek eredményeként a koronavírus járvány terjedésének megelőzéséhez szükséges védelmi korlátozó intézkedéseket – részben vagy egészben – a lehető leghamarabb feloldhassa. A Kormány a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára több támogatást is nyújt.

2. A Kormány a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogram biztosításáról határoz.

3. A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön olyan forgóeszköz hitel konstrukció, amely

a) keretében a felvehető hitelösszeg legfeljebb 10 000 000 forint;

b) bér, járulék, rezsi, működési költség, valamint készlet finanszírozására egyaránt felhasználható;

c) ügyfél által fizetendő éves kamata 0%;

d) futamideje legfeljebb 10 év;

e) törlesztését az adós a hitel folyósítását követően 3 év türelmi idő után kezdi meg.

4. A Kormány a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogram igényelhető keretösszegét 100 000 000 000 forintban határozza meg.

5. A Kormány felhívja a pénzügyminisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, valamint a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tegyen javaslatot a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön – az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság lebonyolításában történő – végrehajtási konstrukciójára, a szükséges keretösszeg biztosítására, ezen belül az igénybevételre jogosultak körére, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve.

Felelős: pénzügyminiszter, innovációért és technológiáért felelős miniszter, Miniszterelnökséget vezető miniszter, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter
Határidő: azonnal”

Forrás:
Nemzeti Jogszabálytár
Magyar Közlöny; 2021. évi 18. szám; 2021. február 5.; 573. o. (PDF)
Lásd még: A gyorskölcsön az újraindítási akcióterv legújabb eleme; Világgazdaság/MTI; 2021. február 6.