egészségügygazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Új adatszolgáltatási központ segíti a digitális agrárstratégiát

Szerző: 2021. február 7.No Comments

„A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) már meglévő közadatok újrahasznosítása, és azok megjelenítése közérthető formában, ezekkel a célokkal kezdték meg a Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ (NÉAK) létrehozását – közölte a Nébih hétfőn.
A projekt előkészítésére a kormány tavaly 133,8 millió forintot biztosított, a további finanszírozás várhatóan uniós forrásból történik az Új Nemzedék EU helyreállítási csomag (RRF) terhére.

A Digitális Agrárstratégiához kapcsolódó rendszer fejlesztése 2020-ban indult, a központ teljes körű megvalósításának határideje 2023. december 31. – írja a Nébih.

Kifejtik, hogy a NÉAK létrehozásának alapvető célja az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél már meglévő közadatok újrahasznosítása, valamint azok közérthető formában történő megjelenítése. A fejlesztéseknél fontos szempont, hogy az adatok feldolgozásából nyert tudás a gazdálkodók számára elérhető, megismerhető, de legfőképp hasznosítható legyen – írja a közlemény.

Az információk gyűjtése, feldolgozása, elemzése, majd az adatok újrahasznosítása a hatósági beavatkozásokat is képes hatékonyabbá tenni. A NÉAK létrehozásával azonban a Nébih elsődleges célja az, hogy a vállalkozók részére nyújtson valódi, releváns információkat, így segítik egyes piaci szereplők versenyképességének, tudásszintjének, teljesítményének növelését – írja a hivatal…”

Forrás:
Új adatszolgáltatási központ segíti a digitális agrárstratégiát; Világgazdaság/MTI; 2021. február 1.
Lásd még: Új szakaszba lépett a Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ projekt; Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); 2021. február 1.