Európai Uniótechnikatudomány

Az Európai Kutatási Tanács hamarosan kiírja a Horizont Európa keretprogram első pályázati felhívásait

Szerző: 2021. március 1.No Comments

„Az Európai Bizottság ma előterjesztette az Európai Kutatási Tanács 2021. évi munkaprogramját. Ez a Horizont Európa keretprogramnak, Európa 2021 és 2027 közötti időszakra szóló új kutatási és innovációs keretprogramjának első munkaprogramja. Három fő pályázati felhívást tartalmaz felderítő kutatási tevékenységekre, összesen 1,9 milliárd eurós költségvetéssel. Az Európai Kutatási Tanács (EKT) a világ olyan élvonalbeli kutatóinak nyújt támogatást, akik készek Európába jönni vagy itt maradni, hogy itt dolgozzanak azokon az áttörést jelentő tudományos és technológiai felfedezéseiken, amelyek a jövő új iparágainak, piacainak és társadalmi innovációinak alapját képezhetik.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „Nagy örömömre szolgál, hogy ma elfogadtuk az Európai Kutatási Tanács munkaprogramját. Ezzel lehetőség nyílik olyan pályázati felhívások kiírására, amelyekkel hozzásegíthetjük az élvonalbeli kutatókat és csapataikat felderítő kutatásaik folytatásához pályájuk különböző szakaszaiban. Az első pályázati felhívás Európa-szerte támogatni fogja azokat a fiatal kutatókat, akik saját független kutatócsoportot vagy kutatási programot indítanak. Ők jelentik az európai kutatás jövőjét.”

Jean-Pierre Bourguignon professzor, az Európai Kutatási Tanács elnöke a következőket mondta: „Az EKT Tudományos Tanácsa örömmel fogadja, hogy a Horizont Európa keretében az Európai Kutatási Tanács továbbra is támogatni tudja az európai kutatókat és leginnovatívabb ötleteiket. Minden eddiginél több támogatást tudunk majd nyújtani. Az Európai Bizottság kötelezettségvállalásának és a végrehajtó ügynökségnél dolgozók kiemelkedő elkötelezettségének köszönhetően készen állunk arra, hogy február 25-én közzé tegyük a 2021. évi indító támogatásra szóló pályázati felhívást.”

A 2021-es első pályázati felhívások
A 2021–2027-es időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés egészéből az Európai Kutatási Tanács több mint 16 milliárd eurót fog kapni a Horizont Európa program keretében, ami 22 %-os növekedést jelent a Horizont 2020 keretprogramhoz képest.

Az új pályázati programon belüli első pályázati felhívás az Európai Kutatási Tanács indító támogatására vonatkozik. E támogatás hozzásegíti az élvonalbeli kutatókat, hogy saját független kutatócsoportot vagy kutatási programot indítsanak. A pályázati felhívást február 25-én teszik közzé 619 millió eurós költségvetéssel. A jelentkezési határidő április 8.

A munkaprogram ütemtervének megfelelően a továbbiakban a következő pályázati felhívásokra kerül sor: március 11-én meghirdetik a saját független kutatócsoportjukat vagy programjukat konszolidáló kutatóknak szóló, 633 millió eurós költségvetésű konszolidációs támogatás iránti pályázati felhívást. A pályázatok benyújtásának határideje: április 20. Végül május 20-án teszi közzé az Európai Kutatási Tanács az élkutatói támogatásra szóló felhívását élvonalbeli vezető kutatók számára, 626 millió eurós költségvetéssel és augusztus 31-i határidővel.

Az új keretprogramra való áttérés miatt a 2021. évi munkaprogramban nem állnak rendelkezésre szinergiatámogatások. Szinergiatámogatások odaítélésére valószínűleg a 2022-es munkaprogram keretében fog ismét sor kerülni. Az Európai Kutatási Tanács irányító testülete, a Tudományos Tanács jelenleg vizsgálja a koncepcióigazolási (Proof of concept) támogatást, ezért az sem szerepel ebben a munkaprogramban.

Annak érdekében, hogy a Tudományos Tanács el tudja látni feladatait és megbízatását, a 2021. évi munkaprogram más intézkedésekre és közbeszerzésre is kiterjed, ideértve a független szakértők kinevezését a pályázatok értékeléséhez és a felhívások előkészítéséhez, az etikai felülvizsgálathoz és a folyamatban lévő projektek nyomon követéséhez. Kiterjed továbbá a Tudományos Tanács azon kötelezettségére, hogy meghatározza az Európai Kutatási Tanács átfogó stratégiáját, és tudományos szempontból figyelemmel kísérje a program végrehajtásának minőségét.

Háttér-információk

Az Európai Kutatási Tanács nyílt pályázatain pályakezdő és tapasztalt kutatók egyaránt támogatást kaphatnak az általuk irányított projektekhez. Az egyetlen kiválasztási kritérium a tudományos kiválóság, mivel az EKT célja, hogy a világ minden tájáról Európába vonzza és itt marasztalja az élvonalbeli kutatókat. Az Európai Kutatási Tanács eddig több mint 9 500 élvonalbeli kutatót támogatott karrierje különböző szakaszaiban, a kutatócsoportjaikban dolgozó több mint 70 000 posztdoktori ösztöndíjassal, PhD-hallgatóval és más munkatárssal együtt. Az uniós finanszírozású kutatás kiemelkedő minőségét jól mutatja, hogy egy 2020-ban végzett független vizsgálat szerint a finanszírozott projektek mintegy 80%-a tudományos áttörést vagy jelentős előrelépést jelent.

További információk:
Az Európai Kutatási Tanács 2021. évi munkaprogramja

Európai Kutatási Tanács

Forrás:
Az Európai Kutatási Tanács hamarosan kiírja a Horizont Európa keretprogram első pályázati felhívásait; Európai Bizottság; 2021. február 22.