közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Egyre népszerűbb az eSZJA

Szerző: 2021. március 22.No Comments

„ Évről évre több adózó fogadja el kiegészítés nélkül a kiajánlott szja-bevallástervezetet. Szakértők szerint a 2017 óta működő rendszer világszínvonalú.

Tavaly több mint egymillió adózó módosítás nélkül fogadta el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiajánlott adóbevallási tervezetet. A leggyakrabban az első házasoknak és a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak járó kedvezmények, valamint az ingatlan-bérbeadások miatt egészítették ki bevallásukat magánszemélyek – tájékoztatta a Világgazdaságot Kiss Péter András, az adóhivatal szóvivője. Március 15-től elérhetők a tervezetek az eSZJA portálon az ügyfélkapuval rendelkezőknek.

Az adóhivatal az idén több mint 5,4 millió adózó szja-bevallási tervezetét készítette el.

Annál, aki egyetért a dokumentum adataival, május 20-i hatállyal érvényes szja-bevallássá válik a kiajánlott tervezet. Az eSZJA rendkívül felhasználóbarát, egyszerű, világszínvonalú kezelőfelület – jelentette ki a Világgazdaságnak Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Y­oung Ügyvédi Iroda szakértője. Bár a 2020-as részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, a rendszer növekvő népszerűségét mutatja, hogy míg 2018-ban 840 ezer adózó módosítás nélkül, 310 ezer magánszemély pedig szerkesztés után fogadta el adóbevallási tervezetét, 2019-ben már 943 ezren hagyták jóvá kiegészítés nélkül, és 483 ezren egészítették ki vagy javították. Ezzel a webes felületen 1,4 millióan teljesítették szja-bevallási kötelezettségüket.

A NAV összesen több mint 3,1 millió magánszemély válláról vette le az adminisztrációs terhet 2019-ben emelte ki Bajusz Dániel.”

Forrás:
Egyre népszerűbb az eSZJA; Járdi Roland; Világgazdaság; 2021. március 19.