Skip to main content

„A TTK Regionális Tudományi Tanszék munkatársai az Okos Közösségek 2.0 projektben kutatásaikkal segítik a települési önkormányzatok digitális alapú fejlődését.

Mint arról korábban beszámoltunk, határon átnyúló projektre nyert támogatást az ELTE Regionális Tudományi Tanszék és a Kassai Műszaki Egyetem Gazdaságtudományi Kar, az Interindustria Tudásközpont Alapítvány konzorciumvezetésével, amelyben a szakemberek a legújabb technológiák terjesztésével kívánják vonzóbbá tenni a fenntartható vidéki életet és javítani a vidéki települések szolgáltatásait.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársai az Okos Közösségek 2.0 projektben több részfeladatot látnak majd el. Két intelligens munkacsoportot szerveznek (IKT az intelligens falvak számára és az intelligens közlekedés), amelyek alapján két szakpolitikai ajánlás készül angol nyelven a döntéshozók számára. Részt vesznek továbbá egy konferencia szervezésében (3. Intelligens Akadémia), ahol különféle előadások mutatják be az intelligens lehetőségeket a vidéken és a határ menti régiókban. A konferencia tartalmát később az egyetem munkatársai által szerkesztett konferenciakötetben foglalják össze.

A projekt jó példákat dolgoz ki az intelligens eszközökről, valamint útitervet készít az önkormányzatok számára arról, hogyan válhatnak intelligens közösséggé.
Fontos része egy intelligens adatbázis kifejlesztése, amely technikai segítséget nyújt az önkormányzatok számára az internet kihasználásához, amelyben az egyetemi alkalmazottak jelentős szerepet játszanak. Ugyanolyan fontos szerep jut nekik az Intelligens falu mutató rendszer és a Díj részfeladat fejlesztésében, amelyben a célterület önkormányzatait intelligens mutatók segítségével tesztelik, és smart díjat dolgoznak ki azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ebben jó eredményeket érnek el.

A projekt lehetővé teszi, hogy az ELTE kutatói újabb eredményeket tegyenek közzé a smart jelenséghez kapcsolódva. A Regionális Tudományi Tanszék részt vesz a földrajz szakterület oktatásában, így a projekt részei és eredményei megjelennek az oktatási tevékenységben, külön kurzus, terepmunka, illetve akár hallgatói tudományos munkák, disszertációk formájában is. A tanszék fontos célja a vállalati, társadalmi és nemzetközi kapcsolatok kiépítése, amelyek szintén fejleszthetők ebben a projektben is.

Projektkonzorcium: Interindustria Tudásközpont Alapítvány – ITA (HU), Kassai Műszaki Egyetem – TUKE (SK), Eötvös Loránd Tudományegyetem – ELTE (HU)
Az ITA mint projektkoordinátor tapasztalt és jól beágyazott civil szervezet, amely hídként funkcionál a helyi települések felé, míg a konzorcium partner felsőoktatási intézményei biztosítják a szükséges ismereteket és kapacitásokat a határ mindkét oldalán. A Kassa Közgazdaságtudományi Karának hosszú távú tapasztalata van az ifjúság kreativitásának fejlesztésében. A TUKE számos, az innováció és a kreativitás támogatásával foglalkozó projekt koordinátora vagy partnere volt. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg (43 635,6 euró).”

Forrás:
A hazai vidék digitális felzárkóztatása; Eötvös Lóránd Tudományegyetem; 2021. március 30.