informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Stratégiai megállapodást kötött a 4iG és a Magyar Nemzeti Múzeum

Szerző: 2021. május 24.No Comments

„Május 17-én a Nemzeti Múzeum dísztermében írták alá a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a 4iG Nyrt. közötti stratégiai együttműködésről szóló megállapodást; amellyel a 2017 óta sikeresen zajló szakmai együttműködés új szintre emelkedett. Az aláíráson Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és L. Simon László miniszteri biztos, valamint Linczényi Aladin, a 4iG általános vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja vettek részt.

A 4iG a hazai informatikai és ICT piac egyik meghatározó cégcsoportjaként több sikeres projektet valósított meg az MNM-mel, ilyen volt a Seuso-kincs 3D-szkennelése és virtuális bemutatása, illetve a Visegrádi Királyi Palota 3D-s rekonstrukciója. A múzeumban soron következő attrakció a nagyharsányi római kori villa mozaikpadlójának bemutatója lesz. A 3D technológiával rekonstruált, és a nagyközönség számára júniusban nyíló kiállítást, a 4iG technikai eszközök adományozásával is támogatja.

A magyar muzeológia számára történelmi mérföldkő a digitális technológiák megjelenése. Nemcsak azért, mert a jelenkor digitális generációjának ez nagy vonzerőt jelent a nemzeti kulturális örökség megismerésében, hanem azért is, mert így képesek lehetünk arra, hogy a műkincseket, történelmi épületeket a mai állapotukban is megőrizhessük az utánunk jövő generációk számára.

A megállapodás kapcsán L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta a digitalizáció fontosságát a múzeumok életében: Minden olyan gyűjteményi elemnek, amelyet hozzáférhetővé akarunk tenni, a digitalizálás teremti meg a lehetőséget, hogy széles körben ismertté tegyük. A pandémia rámutatott arra, hogy lehetnek olyan időszakok az életünkben, amikor elzárva vannak a kulturális értékek. S van egy harmadik szempont is: a digitalizáció lehetőséget teremt arra is, hogy sokkal részletesebben tudjuk a műtárgyak összetettségét, gazdagságát és többrétegűségét feltárni.

A digitális képalkotásban és adatfeldolgozásban élen járó vállalatként a 4iG fontosnak gondolja Magyarország nemzeti örökségének megőrzését, a vállalat éppen ezért működött a korábbiakban is közre támogatóként a Seuso-kincs digitalizációja során, vagy éppen a Visegrádi Királyi Palota 3D-rekonstrukciójában. Az együttműködés kapcsán Linczényi Aladin kiemelte, hogy a 4iG és a Múzeum egyaránt elkötelezettek a nemzeti kulturális örökség feltárásában, tudományos kutatásában, továbbá digitális megőrzésében és bemutatásában. A 4iG általános vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: „a digitalizáció kínálta lehetőségek és az abban élen járó cégcsoportunk tudásbázisa újabb közös sikereket teremthetnek hazánk örökségvédelmében. A 4iG egyik erőssége a komplex feladatok kezelése és megoldása, amire a történelmi értékek digitalizációja is jó példa. Az összetett technikai kihívások megoldásán túl, speciális felkészültséget, nagy rugalmasságot, jellemzően magas biztonsági szintet és teljes bizalmat igénylő feladatokról van szó, az ilyen együttműködéseket pedig egyértelműen támogatja e stratégiai partnerségi megállapodásunk.”

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint a múzeumok jövője a digitalizációval szoros szövetségben sikerre van ítélve: a mesterséges intelligencia innovatív alkalmazása a régészeti leletek és történeti emlékek meghatározása, értékelése, digitális rekonstrukciója és bemutatása, az online és offline múzeumi szolgáltatások párhuzamos fejlesztése, a 3D-szkennelés olyan páratlan lehetőségeket teremtenek, amelyek hatását ma még talán nem is látjuk pontosan. A digitalizáció egyszerre teremt minden eddiginél könnyebb hozzáférést a múzeumok falain belül látható tartalomhoz, ugyanakkor ki is terjeszti a múzeumlátogatást a falakon kívülre.

A 4iG és az MNM között létrejött megállapodás keretében a digitális technológiák örökségvédelmi és múzeumi hasznosítása érdekében a felek közös erőfeszítéseket tesznek az örökségvédelem és a történeti és régészeti kutatás területén a digitális technológia elterjedéséért, a múzeumi szolgáltatások terén a digitalizáció erősítéséért, továbbá a digitális innovációk múzeumi implementációjának támogatásáért.

A 4iG Nyrt. Mensor3D üzletága és az MNM 2017 óta dolgoznak együtt a digitális technológiák múzeumi alkalmazása terén. Az együttműködés eredményeként került sor a Seuso-kincs darabjainak 3D-szkennelésére, amelynek felhasználásával a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincs, Pannonia fénye című állandó kiállítása számára interaktív alkalmazás és 3D-film is készült. Ugyanerre az állományra épülve, egy fejlesztési projekt keretében a NavVis technológia múzeumi adaptációjával digitalizálták és tették online elérhetővé a múzeumban kiállított Seuso-kincset. A legfrissebb publikált közös projekt eredménye a Visegrádi Királyi Palota digitalizált mása, amelyen az ikonikus történelmi épületegyüttes mind a négy szintje, udvarai, kertjei, gótikus és reneszánsz díszkútja, szobrai és termei váltak az interneten bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé.”

Forrás:
Stratégiai megállapodást kötött a 4iG és a Magyar Nemzeti Múzeum; IT-Business; 2021. máj. 17.