Skip to main content
szakirodalomtörténelemtudomány

A közigazgatás-tudományi nézetek fejlődése. Külföldi hatások a magyar közigazgatási jog és közigazgatástan művelésében a kameralisztika időszakától a Magyary-iskola koráig

Szerző: 2021. június 19.június 21st, 2021No Comments

„A közigazgatás-tudományról vallott nézetek időben változóak. Így nem könnyű egy olyan tudományágat ért külföldi hatásokat feltárni, mint amilyen a magyar közigazgatás-tudomány. Vizsgálódásunk ezen diszciplína nagyjából első száz évét öleli fel, a kameralisztikai időszakra való kitekintéssel együtt az időhatár a külföld esetében nagyjából három évszázadra, a hazai előzmények esetében több mint két évszázadra bővül. Figyelmünket a magyar közigazgatási jogi és közigazgatástani tankönyvek, valamint a komparatisztikai irányú (vagy ilyen fejtegetést is tartalmazó) hazai monográfiák kötik le. Mindemellett szükséges bemutatni a három nagy rendszeralkotó közigazgatás-tudomány – a francia, a német és az angolszász – fejlődését. Magyarország vizsgálata esetén szükségesnek látszott bevonni a kutatásba az olasz közigazgatás-tudomány eredményeit is, mivel azok is hatottak.”

Forrás:
A közigazgatás-tudományi nézetek fejlődése. Külföldi hatások a magyar közigazgatási jog és közigazgatástan művelésében a kameralisztika időszakától a Magyary-iskola koráig; Koi Gyula; Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó; ISBN 978-615-5344-64-0; 2014 (PDF)