Skip to main content
egészségügyEurópai Unióinformatikaközigazgatási informatika

Zöld út az uniós digitális Covid-igazolványnak

Szerző: 2021. június 21.No Comments

„Lezárult a jogalkotási folyamat: mindhárom uniós intézmény – az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság – elnöke részt vett az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet mai hivatalos aláírási ceremóniáján. David Sassoli és Ursula von der Leyen elnök, valamint António Costa miniszterelnök a következőket nyilatkozta:

„Az uniós digitális Covid-igazolvány mindannak jelképe, amit Európa képvisel. Egy olyan Európáé, amely nem tántorodik meg, amikor próbára tétetik. Egy olyan Európáé, amely egységbe kovácsolódik és fejlődik, amikor kihívásokkal szembesül. Az Unió ismét megmutatta, hogy a legjobban akkor dolgozunk, ha közösen dolgozunk. Intézményeink 62 napos rekordidő alatt állapodtak meg egymással az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendeletről. Miközben végigdolgoztuk a jogalkotási folyamatot, egyúttal a rendszer technikai gerincét, az uniós digitális átjárót is kiépítettük, amely június 1-je óta működik.

Ez olyan eredmény, amelyre büszkék lehetünk. Az az Európa, amelyet mindannyian ismerünk, és amelyet mindannyian vissza akarunk kapni, a határok nélküli Európa. Az uniós igazolvánnyal a polgárok ismét élvezhetik a legkézzelfoghatóbb és legbecsesebb uniós jogot: a szabad mozgás jogát. A ma törvénybe iktatott szabálynak köszönhetően idén nyáron már biztonságosabban utazzunk. Ma tehát közösen újra kijelenthetjük: győzött a nyitott Európa.”

Az uniós digitális Covid-igazolvány

Az igazolvány célja az Unión belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-világjárvány alatt. Minden európai polgárnak joga van a szabad mozgáshoz az igazolvány nélkül is, a Covid-igazolvány azonban megkönnyíti az utazást, és mentesíti birtokosát a karantén és a hasonló korlátozások alól.

Az uniós digitális Covid-igazolvány bárkinek kiállítható, és:

  • kiterjed a Covid19-oltásra, tesztelésre és gyógyultságra,
  • ingyenes lesz és az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre fog állni,
  • digitális és papíralapú formában egyaránt létezni fog,
  • biztonságos lesz, és tartalmaz egy digitálisan aláírt QR-kódot.

A tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.

Emellett a Bizottság vállalta, hogy 100 millió EUR-t mozgósít a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből, hogy ezzel a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a polgároknak.

A rendeletet 2021. július 1-jétől 12 hónapig kell alkalmazni.

Háttér-információk

Az Európai Bizottság 2021. március 17-én terjesztette elő javaslatát az uniós Covid-igazolvány létrehozásáról, amelynek célja, hogy a világjárvány alatt megkönnyítse a polgárok Unión belüli biztonságos szabad mozgását. Május 20-án a társjogalkotók ideiglenes megállapodásra jutottak. Június 1-jén működésbe lépett a rendszerek technikai gerince, az uniós digitális átjáró. Az átjáró teszi lehetővé a QR-kódokban szereplő biztonsági elemek ellenőrzését.

A mai hivatalos aláírást követően a rendeletet július 1-jétől kell alkalmazni, de az igazolványok kiállításához egy további hathetes átmeneti időszak is rendelkezésére áll azoknak tagállamoknak, amelyeknek több időre van szükségük.

13 tagállam máris megkezdte az uniós digitális Covid-igazolványok kiállítását.

További információk

Weboldal

Tájékoztató

Kérdések és válaszok (frissített változat)

Új videoanyagok

Videó az uniós digitális Covid-igazolványról

Re-open EU

Forrás:
Zöld út az uniós digitális Covid-igazolványnak; Európai Bizottság; 2021. június 14.