Skip to main content
gazdaságinformáció rövidenközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Együttműködési megállapodást a MATE és a NAVÜ között a magyar agrárium adatalapú fejlesztéséért, az adatvezérelt agrárágazati irányításért

Szerző: 2021. június 27.No Comments

„…Az adatalapú fejlesztéséért kötött együttműködési megállapodást a MATE és a NAVÜ

A magyar agrárium adatalapú fejlesztése, az adatvezérelt agrárágazati irányítás a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) kötött június második felében – tájékoztatta lapunkat a MATE.

A megállapodás célja a magyar agrárium fejlesztése, aminek segítségével megvalósulhat az összekapcsolt, személyre szabott és adatvezérelt agrárágazati irányítás.

Az eseményen Gál András Levente úgy fogalmazott: a Digitális Jólét Program (DJP) az elmúlt időszakban már eredményes együttműködést valósított meg a MATE jogelőd intézményével, a Szent István Egyetemmel (SZIE), a kormány által 2019-ben elfogadott Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) kidolgozása, annak végrehajtása, valamint Kárpát-medencei és nemzetközi kiterjesztése kapcsán.

„Nincs ma olyan ágazat, aminek a működését ne kellene újragondolni digitális dimenzióból. Kiemelt célunk tehát az agrárszektor adatalapú fejlesztése, az adattudatosság ösztönzése a szektorban. A NAVÜ szerepe és feladata, hogy kialakítsa az agráriumon belül is azokat a piaci sztenderdeket, amelyek lehetővé teszik az egészséges, szabályos és arányos működést a digitális szolgáltatások terén” – emelte ki Gál András Levente.

„Ma az egész mezőgazdaság – a világban, de Magyarországon is – arról szól, hogyan lehet minél több adatot összegyűjteni, és ezeket szintetizálva egy olyan tudásra szert tenni, amely segít abban, hogy a mezőgazdaság valóban csúcstechnológiai ágazattá válhasson. A Nemzeti Adatvagyon Ügynökséggel kötött megállapodás eredményeként összefogjuk azt a tudást és szakismeretet, amely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen rendszerszinten is rendelkezésre áll. Az így létrehozott tudásbázist a hazai mezőgazdaság fejlesztésének szolgálatába kívánjuk vonni” – mondta az eseményen Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A megállapodás értelmében a felek többek között vállalják, hogy együttműködnek az adatgazdaság beindításának támogatásában és a digitális agrármegoldások innovációs és módszertani tudásbázisának kialakításában, az egyetem működéséhez, tevékenységeihez szükséges közadatok elérésének biztosításában. A MATE és a NAVÜ vezetői ezeken túl együttműködnek élelmiszerlánc- és adatbiztonsági kérdésekben, és az úgynevezett Agrár Adat Keretrendszer, a teljes agrár termelő oldal lefedését lehetővé tevő felhő alapú információs platform létrehozásában is.

A dokumentumot Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Gál András Levente, a NAVÜ vezetője, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai irányítója írta alá a MATE gödöllői, Szent István Campusán – tartalmazza a felsőoktatási intézmény közleménye”

Forrás:
Indul a mindenki számára ingyenes Digitális Agrárakadémia; Agró Napló; 2021. június 24.