Európai Uniópolitikaszakirodalom

A 2021. évi stratégiai előrejelzési jelentés: az EU hosszú távú cselekvési képességének és mozgásszabadságának fokozása

Szerző: 2021. szeptember 11.szeptember 13th, 2021No Comments

„A Bizottság a mai napon elfogadta „Az EU cselekvési képessége és mozgásszabadsága” című, második éves stratégiai előrejelzési jelentését. Ez a közlemény egy előretekintő, multidiszciplináris perspektívát mutat be az Unió nyitott stratégiai autonómiája vonatkozásában egy olyan világrendben, amely egyre inkább több pólusú és vitatott. A Bizottság négy fő globális trendet azonosított, amelyek hatással bírnak az EU cselekvési képességére és mozgásszabadságára: éghajlatváltozás és más környezeti kihívások; hiperkonnektivitás és technológiai átalakulás; a demokráciát és az értékeket fenyegető nyomás; valamint a világrend és a demográfia változásai. Emellett tíz olyan kulcsfontosságú cselekvési területet határozott meg, amelyeken az EU megragadhatja a globális vezető szerepre és a nyitott stratégiai autonómiára kínálkozó lehetőségeket. A stratégiai előrejelzés így továbbra is alapul szolgál a Bizottság munkaprogramjaihoz és a prioritások meghatározásához.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az európai polgárok szinte naponta tapasztalják, hogy milyen közvetlen módon hatnak személyes életünkre az olyan globális kihívások, mint az éghajlatváltozás és a digitális átalakulás. Mindannyian érezzük, hogy demokráciánkat és európai értékeinket mind kívülről, mind belülről megkérdőjelezik, vagy hogy Európának a változó világrend miatt át kell alakítania külpolitikáját. Az ilyen tendenciákkal kapcsolatos korai és jobb tájékozódás segíteni fog abban, hogy időben kezeljünk ilyen fontos kérdéseket, és pozitív irányba kormányozzuk az Uniónkat.”

Maros Šefčovič, az intézményközi kapcsolatokért és a tervezésért felelős alelnök a következőket mondta: „Miközben nem tudhatjuk, mit tartogat számunkra a jövő, a legfontosabb megatrendek, bizonytalanságok és lehetőségek jobb megértése növelni fogja az EU hosszú távú cselekvési képességét és mozgásszabadságát. Ez a stratégiai előrejelzési jelentés ezért négy olyan megatrendet vizsgál, amelyek jelentős hatást gyakorolnak az EU-ra, és tíz cselekvési területet határoz meg annak érdekében, hogy megerősítsük nyitott stratégiai autonómiánkat és megszilárdítsuk globális vezető szerepünket 2050-ig. A világjárvány csak még inkább alátámasztotta azt, hogy ma ambiciózus stratégiai döntéseket kell hozni, és ez a jelentés segíteni fog abban, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket.”

A szakpolitikai intézkedések tíz stratégiai területe

  1. Fenntartható és reziliens egészségügyi és élelmiszerrendszerek biztosítása;
  2. Dekarbonizált és megfizethető energia biztosítása;
  3. A kapacitások megerősítése az adatgazdálkodás, a mesterséges intelligencia és a csúcstechnológiák terén;
  4. A kritikus fontosságú nyersanyagokkal való ellátás biztosítása és diverzifikálása;
  5. A globális szinten elsőként cselekvő pozíció biztosítása a normák meghatározása során;
  6. Reziliens és időtálló gazdasági és pénzügyi rendszerek kiépítése;
  7. Az uniós törekvéseknek megfelelő készségek és tehetségek fejlesztése és megtartása;
  8. A biztonsági és védelmi kapacitások és a világűrhöz való hozzáférés megerősítése;
  9. Együttműködés a globális partnerekkel a béke, a biztonság és a jólét mindenki számára történő előmozdítása érdekében; valamint
  10. Az intézmények rezilienciájának erősítése

A következő lépések

A Bizottság folytatja az e szakpolitikai ciklusra vonatkozó stratégiai előrejelzési programjának végrehajtását, amely a jövő évi munkaprogram-kezdeményezések alapjául szolgál. November 18-19-én a Bizottság ad otthont az európai stratégiai és politikai elemzési rendszer (ESPAS) éves konferenciájának, amelyen megvitatják a jövő évi stratégiai előrejelzési jelentés témáját, azaz a zöld és digitális átállás összekapcsolását, vagyis azt, hogy ezek hogyan erősíthetik kölcsönösen egymást, többek között a kialakulóban lévő technológiák alkalmazásával. Ezen túlmenően a „Miniszterek a jövőért” uniós szintű előrejelzési hálózat valamennyi tagállamban folytatja az előrejelzési kapacitás kiépítését az uniós tagállamok közigazgatásában. E hónap folyamán a Bizottság egy nyilvános konzultációt is lezár a reziliencia-eredménytábla elnevezésű új eszközéről, amely a reziliencia holisztikusabb módon való értékelésére szolgál az EU-ban és tagállamaiban. Ez a társadalmi és gazdasági jólét GDP-n túlmutató módon történő méréséhez fog hozzájárulni. Szeptember 30-ig nyilvános konzultáció folyik a Bizottság reziliencia-eredménytábláinak tervezetéről.

Háttér-információk

A stratégiai előrejelzés támogatja a Bizottságot az Ursula von der Leyen elnök hat fő céljának elérése felé vezető, előremutató és ambiciózus pályán. 2020-tól kezdődően teljes előrejelzési ciklusokon alapuló éves stratégiai előrejelzési jelentések készülnek az Unió helyzetéről szóló éves értékelő beszéd, a Bizottság éves munkaprogramja és a többéves programozás prioritásainak alátámasztására.

Az idei jelentés a 2020. évi stratégiai előrejelzési jelentésre épül, amely bevezette az uniós szakpolitikai döntéshozatal új iránytűjeként szolgáló rezilienciát. A 2021. évi stratégiai előrejelzési jelentésben meghatározott megatrendeket és szakpolitikai intézkedéseket a Bizottság által szakértők vezetésével folytatott ágazatközi előrejelzés elkészítése során azonosították, amely az európai stratégiai és szakpolitikai elemzési rendszer (ESPAS) keretében a tagállamokkal és más uniós intézményekkel folytatott széles körű konzultációkon alapult. Az előrejelzés eredményeit a Közös Kutatóközpont tudományos szakpolitikai jelentése ismerteti: Az EU stratégiai autonómiájának kialakítása és biztosítása 2040-ig és azt követően

Az előrejelzési kapacitások EU-szerte történő kiépítésének támogatása érdekében a Bizottság létrehozta az egész EU-ra kiterjedő Előrejelzési Hálózatot, amely a „Miniszterek a jövőért” 27 tagját is magában foglalja valamennyi tagállamból. Ez a hálózat megosztja a bevált gyakorlatokat, és az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdések megvitatásával a Bizottság stratégiai előrejelzési programjának alapjául is szolgál.

További információk:

2021. évi stratégiai előrejelzési jelentés: Az EU cselekvési képessége és mozgásszabadsága

Kérdések és válaszok a 2021. évi stratégiai előrejelzési jelentésről

A stratégiai előrejelzésről szóló honlap

A JRC tudományos szakpolitikai jelentése: Az EU stratégiai autonómiájának kialakítása és biztosítása 2040-ig és azt követően

Forrás:
A 2021. évi stratégiai előrejelzési jelentés: az EU hosszú távú cselekvési képességének és mozgásszabadságának fokozása; Európai Bizottság; 2021. szeptember 8.
Lásd még: European Strategy and Policy Analysis System (ESPAS)