Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Átadták a magyar fejlesztésű mesterséges intelligencia alapozó kurzus V4 nyelvi változatait

Szerző: 2021. szeptember 26.No Comments

„Az egész közép-kelet-európai régió globális versenyképességét meghatározza, milyen mértékben képes felkészíteni társadalmait a mesterséges intelligencia (MI) által kiváltott változásokra. Ezért van óriási jelentősége, hogy átadták a magyar fejlesztésű MI alapozó kurzus, az MI Kihívás cseh, szlovák és lengyel nyelvi verzióit a Digitális Jólét Program által szervezett Civitas Sapiens ’21 Okos Város Konferencián.

A mesterséges intelligencia (MI) alapjaival megismertető tudatosító kampány, az MI Kihívás már 2020. december óta zajlik, és az ennek keretében készült hazai fejlesztésű kurzusra immár tízezernél többen regisztráltak. Az angolul és a V4-nyelveken elkészült tananyag cseh, lengyel, valamint szlovák verzióit ünnepélyes keretek között adták át az egyes országok képviselőinek a Digitális Jólét Program által harmadik alkalommal megrendezett „Civitas Sapiens ’21 Okos Város Konferencia + V4 Summit” elnevezésű rendezvényen.

„Magyarország 2030-ig szóló MI Stratégiája nemcsak a kiugrási lehetőségeket kínáló területeket határozza meg és rendel hozzájuk intézkedési tervet. A társadalmi tudatosítás kérdéskörével éppolyan behatóan foglalkozik, aminek fontos része az MI Kihívás. Az ilyen kurzusok segítségével ugyanis nagy lépést tehetünk hazánk globális versenyképességének javításához. Az új nyelvi verziókkal azt szeretnénk elérni, hogy az egész régió élvezhesse a széleskörű ismeretterjesztésből fakadó előnyöket” – mondta dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára az átadás alkalmából a többek között közigazgatási és piaci jógyakorlatokat bemutató rendezvényen.

Az MI Kihíváshoz hasonló kezdeményezésekre azért van szükség, mert egy korábbi PwC tanulmány szerint a magyar munkaerőpiacon mintegy 900 ezer állást fog valamilyen szinten érinteni a mesterséges intelligencia a 2030-ig terjedő időszakban. Az MI Stratégia szerint az MI-alapú megoldások európai átlagot elérő elterjedése és a munkaerőállomány megfelelő átképzése tíz év alatt egy millió jól fizető munkahelyet, 15%-os gazdasági növekedést, a kkv-k körében pedig 26%-os termelékenységjavulást eredményezhet.

„Miközben a mesterséges intelligencia vonatkozásában az emberközpontú szabályozás hívei vagyunk, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy felesleges korlátozásokkal ne szűkítsük innovatív vállalataink mozgásterét. A haladó szintű digitális készségek javításában ugyanakkor az Európai Digitális Innovációs Központok is fontos szerepet töltenek majd be – emelte ki Daniel Všetečka, a Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium digitális gazdaság és okos technológiák osztályának igazgatója.

„A pandémiát követő időszakban még az eddigieknél is fontosabb az európai szintű összefogás a gazdaság és társadalom minden szintjén. Ehhez még inkább hozzájárul a V4-ek digitális projektjeiben való együttműködést szolgáló V4 Digitális Nyilatkozat, valamint az annak aprójából a régió digitális transzformációját felgyorsítani hivatott Virtuális Iroda, amely lengyel kezdeményezésre jött létre. Erről és egyéb kapcsolódó témákról szintén szó esik majd az ENSZ Lengyelország védnöksége alatt sorra kerülő Digitális Csúcstalálkozóján, amelyet Katowicében, 2021. december 6-10. között rendeznek” – mondta Krzysztof Szubert, a lengyel miniszterelnök európai digitális politikáért felelős főképviselője.

„Több rétegű digitalizációs stratégiánk kiterjed a közigazgatási szolgáltatások digitalizációja és az e-kormányzás területén hozandó intézkedésekre, miközben többek között támogatjuk a legfejlettebb technológiákra vonatkozó együttműködési és tesztprojekteket, felkészítjük az infrastruktúrát egy túlnyomórészt digitális jövőre, valamint fejlesztjük a végfogyasztók és felhasználók, köztük a mindenfajta korcsoportba tartozó állampolgárok digitális készségeit. Ezek a területek visszaköszönnek Szlovákia beruházási prioritásaiban is, amelyek meghatározása az új tervezési időszakkal, a helyreállítási alappal és egyéb támogató mechanizmusokkal összefüggésben jelenleg is zajlik” – tette hozzá Juraj Hostak, a Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Információs Minisztériuma Innovációs, Stratégiai Befektetési és Elemzési Főigazgatósága képviseletében.

MI Kihívás regisztráció: mikihivas.hu

Az MI Koalícióról

A Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, a Digitális Jólét Program (DJP) keretében jött létre, hogy szakmai platformot biztosítson az üzleti, kutatói, egyetemi és kormányzati szféra képviselői számára a mesterséges intelligencia területén. A 346 tagot és az 1000+ szakértőt tömörítő MI Koalíció hat, szakterületek szerint szervezett munkacsoportban végzi munkáját, és az MI technológiák hatáselemzésén túl Magyarország MI Stratégiájának kidolgozását követően annak megvalósításán dolgozik. A platform célja annak elősegítése, hogy Magyarország az európai élvonalba kerüljön az MI fejlesztések terén, illetve, hogy ennek eredményeképp javuljon a hazai KKV-k versenyképessége. Az MI Koalíció továbbá érzékenyítést végez a kapcsolódó technológiákról, hogy közelebb hozza a társadalomhoz a mindennapokban is használható MI-alapú megoldásokat.”

Forrás:
Átadták a magyar fejlesztésű mesterséges intelligencia alapozó kurzus V4 nyelvi változatait; Digitális Jólét Program (DJP); 2021. szeptember 24.