Skip to main content
közigazgatás: magyartudomány

Magyarország csatlakozott a nyílt tudomány nemzetközi kezdeményezéshez (ITM)

Szerző: 2021. október 25.No Comments

„Magyarország csatlakozott a nyílt tudomány (open science) nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit – jelentette be Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára hétfőn a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) rendezvényén.

A nyílt tudomány a tudományos kommunikáció új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul, a friss kutatási eredmények terjesztésének innovatív módja a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával.

Gulyás Tibor hangsúlyozta, a csatlakozással a kutatás, fejlesztés során létrejött eredmények, dokumentumok, információk szabad felhasználására nyílik lehetőség.

Felidézte, hogy az NKFIH kezdeményezésére a magyar tudományos élet meghatározó intézményei, szervezetei képviselőiből álló szakértői testület szakmai állásfoglalást fogalmazott meg a nyílt tudományról.

Az átláthatóságon, együttműködésen alapuló nyílt tudomány kezdeményezés új lehetőséget teremt a tudományos eredmények hasznosulására. A nemzetközi tudománypolitikában már elterjedt nyílt tudomány mozgalom kapcsolódik az Európai Unió vonatkozó szakpolitikai célkitűzéseihez is – fejtette ki.

Az MTI-nek Gulyás Tibor elmondta, a magyar csatlakozás jelentősége a kollektív elköteleződés kifejezése a nyílt tudomány mellett, amelyhez saját eszközöket, erőforrásokat rendel és az európai uniós együttműködésen belül is új szemléletmódot testesíti meg.

Szabó István, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese elmondta, a hivatal motivációs intézkedéseket tervez, hogy a nyílt tudomány szemléletéhez minél többen csatlakozzanak. Példaként említette, hogy a pályázati kiírásokban érvényesítik a nyílt tudomány szempontjait. Ezzel nyitottabbá válik a tudomány világa, előtérbe kerül az együttműködés és erősödik a civil társadalom tudományba vetett bizalma.

Az NKFIH közleménye szerint a nyílt tudományról hétfőn nyilvánosságra hozott szakmai állásfoglalás részletesen kifejti az alapelveket. A dokumentum felhívással zárul, amelyben a tizenegy támogató szervezet csatlakozásra hívja fel a tudományos élet hazai szereplőit.”

Forrás:
Magyarország csatlakozott a nyílt tudomány nemzetközi kezdeményezéshez; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH); 2021. október 18.
Háttér:
Mi az Open Science?; Open Science
A kutatási és innovációs szakpolitika céljai: Nyílt innováció, nyitott tudomány és nyitás a világra; Európai Bizottság
nyílt tudomány; Open Data Handbook
Read the Budapest Open Access Initiative ; Open Society Institute; 2002. február 14.
A nyílt és a zárt tudományról; Maróthy Szilvia; Typotex kiadó, Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok c. kötet (szerk. Bárány Tibor, Hermann Veronika, Hamp Gábor); 2020, (PDF)