gazdaságinformatikajogközigazgatás: külföldönpolitikaszemle

Digitális Kína – szemle, 2021. november 2.

Szerző: 2021. november 2.No Comments

Életbe lépett Kína első, átfogó adatvédelmi törvénye

2021. november 1-től hatályos, több mint 15 évnyi előkészítő munka van benne. Tiltja az algoritmikus árdiszkriminációt, előírja az adathordozhatóság követelményét (az egyes platformok között), foglalkozik a határokon átnyúló adatcsere problémáival és a kiskorúak (14 év alattiak) adatainak védelmével (egyebek mellett).
A törvény szövege angolul: Personal Information Protection Law of the People’s Republic of China – Effective Nov. 1, 2021
A fordítás a DigiChina (Stanford Cyber Policy Center) mumkáját dícséri. Kutatói számos (angol nyelvű) cikkben dolgozták fel a témát: Knowledge Base: Personal Information Protection Law 个人信息保护法
Lásd még: China’s personal data protection law kicks in today; ZDNet

Kínának szüksége van a digitális óriáscégekre, de azok nem élhetnek vissza a hatalmukkal

A digitális gazdaságot nem jellemezheti a „győztes mindent visz” mentalitás, mondja a Xinhua hírügynökség kommentárja. A cikkben a kisvállalkozások védelméről van szó, és a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés megakadályozásáról.
Xinhua: China needs Big Tech to grow but companies should avoid ‘winner takes all’

Kínai rendelettervezet a kínai adatok külföldre való továbbításáról

A tervezet szerint a Kínában gyűjtött adatokat feldolgozó összes vállalkozásnak önellenőrzést kell végeznie az adatainak kínai határokon kívülre való továbbításával járó kockázatokról,. Kormányzati adatbiztonsági felülvizsgálat és engedély lesz szükséges.
China drafts tough rules to stop data from leaving its borders as Beijing tightens grip on information

Hszi Csin-ping: Megragadni a digitális gazdaság fejlődésének trendjét és törvényét, támogatni [Kína] digitális gazdaságának egészséges fejlődését

Hszi Csin-ping beszédet mondott a Politikai Bizottság 34. kollektív tanulmányi ülésén [sajátos kínai intézmény, amikor a testület egy egész napot szentel egy kérdés tanulmányozására, a legjobb szakértők bevonásával] „[Kína] digitális gazdaságának egészséges fejlődésének előmozdítása”. Kijelentette, hogy a technológiai innovációk, mint például a big data és a mesterséges intelligencia a társadalmi-gazdasági fejlődés részévé váltak, és a digitális gazdaság „a globális verseny szerkezetének megváltoztatásában kulcsfontosságú erővé vált”. Hszi ezután felszólította a jelenlévőket, hogy „támogassák a digitális technológia és a reálgazdaság mély integrációját”, és „folyamatosan tegyék erőssé, kiválóvá és nagyszerűvé [Kína] digitális gazdaságát”…Továbbá Hszi kijelentette, hogy a digitális gazdaság „új lehetőségeket és stratégiai döntéseket” kínál a legújabb technológiai forradalmakkal és az ipari átalakulással kapcsolatban, nevezetesen új fejlődési minták előmozdítását, „modernizált gazdasági rendszerek létrehozásának elősegítését” és „új előnyök kialakításának elősegítését az országok közötti versenyben”.
Weekly Report 4|47 10.16.2021-10.22.2021; Center for Advanced China Research
Lásd még: Xi Jinping: Vezetni kell a digitális gazdaság trendjét és törvényszerűségeit, elő kell mozdítani a kínai digitális gazdaság egészséges fejlődését; Kínai Rádió magyar adása

A kínai önvezető-autóipar – kalauz külföldi befektetők számára

A Dezan Shira & Associates cég elemzése áttekinti az iparág fejlődési kilátásait, a kormányzati szabályozásokat, valamint azt, hogy az iparág mely területei nyitottak a külföldi befektetések előtt.
China’s Autonomous Driving Industry – An Introduction for Foreign Investors; China Briefing

Blokklánc Kínában

Kína hangsúlyozza a blokklánc technológia kritikus szerepét a technológiai innováció és az ipari átalakulás új fordulójában. Más országoktól eltérően azonban Kínának megvan a maga sajátos perspektívája a világméretű blokklánc-környezet felemelkedéséről: felkarolja a blokklánc technológiát, de ellenáll az ehhez kapcsolódó illegális pénzügyi tevékenységnek. alapos áttekintés az iparágról.
Blockchain in China; Communications of the ACM, 2021. november

Kína nagyszabású kísérlete

A Népköztársaság az elmúlt évet azzal töltötte, hogy megmutatta a digitális óriásoknak, hogy ki a főnök. A példátlan fellépés leckéket kínál arról, hogy mit és mit ne tegyünk. A cikk érdekessége, hogy a nyugati (amerikai) szabályozási problémák szemszögéből is ismerteti az elmúlt éve kínai eseményeit (mit lehet hasznosítani, és mi az, ami kerülendő).
China’s great Big Tech experiment; CNET

A trösztellenes szabályok és a szabályozás átrendezi a digitális iparokat Kínában

Kínai és amerikai történeti párhuzamok. A szabályozatlan kapitalista fejlődés kiváltotta reakciók nyomán kibontakozó szabályozási , törekvések összevetése.
The rapidly changing investor calculus on China’s tech giants; TechCrunch

A kínai trösztellenes hatóság több jogkört kap

Az intézmény magasabb kormányzati státuszt kap. Nemzeti Monopóliumellenes Iroda lesz a neve, és csaknem háromszorosára nő a létszáma.
China’s antitrust watchdog gets more power; Protocol

Lehetőség lesz arra, hogy Pekingben a virtuális magánhálózati (VPN) szolgáltatókban 50 százalékos külföldi tulajdonrészt lehessen szerezni

A külföldi tulajdonú intézmények, cégek használják ezeket arra, hogy legálisan megkerüljék a kínai internetes korlátozásokat.
China Permits Foreign Investors to Own up to Half of Each Virtual Private Network Service Provider in Beijing; Pandaily

Ipari és távközlési adatbiztonság – új szabályozás készül

Az adatbiztonsági törvényt követően megjelenő új szabályozás tisztázza, hogy a cégek hogyan kezeljék az érzékeny ipari és távközlési adatokat. A rendelettervezet „alap”, „fontos” és „hétköznapi” kategóriákba sorolja az adatokat, és megköveteli a cégektől, hogy különböző szintű védelmi intézkedéseket tegyenek az adatok gyűjtése, feldolgozása, továbbítása és selejtezése során.
China Fleshes out Regulation on Industrial and Telecoms Data Security; China Briefing