Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Az angol hírszerzés az Amazon felhőszolgáltatását fogja használni

Szerző: 2021. november 7.No Comments

„A kooperáció keretében erősebben használnák fel a mesterséges intelligenciát kémkedési célokra.

A Financial Times bennfentesekre hivatkozva szellőztette meg azt az információt, hogy az Amazon Web Services (AWS) együtt akar működni a brit titkosszolgálatokkal, elsősorban a Government Communications Headquarters (GCHQ), valamint az MI5 és MI6 nevű hivatalokkal. A projekt során a kereskedelmi konszern fogja feldolgozni a szigetországi titkosszolgálatok bizalmas anyagait. A cél az, hogy a kémkedésben az eddiginél sokkal nagyobb mértékben alkalmazzák az adatelemzési megoldásokat és a mesterséges intelligenciát. Az elemzésre kiválasztott dokumentumokat a hivatalok Nagy-Britanniában tárolják majd, azokat tehát nem adják át az AWS-nek.

A GCHQ egy magas biztonsági fokozatú felhőrendszert akar biztosítani a társszervezeteinek, mindenekelőtt az MI5-nak és az MI6-nek, valamint számos más brit kormányzati hivatalnak, s úgy vélte, hogy erre a feladatra az Amazon Web Services tűnik a legmegfelelőbbnek. A Government Communications Headquarters egyébként már februárban közölte, hogy a mesterséges intelligenciát akarja felhasználni a hatalmas adatmennyiségekben lévő globális minták felderítésére, hogy így semlegesíthesse a dezinformációkat és a gyermekmolesztálókat.

A Reuters kérdésére válaszul a GCHQ hangsúlyozta, hogy nem kommentálja a tevékenységével és a technológiai szolgáltatókhoz fűződő üzleti viszonyaival kapcsolatos értesüléseket. Az AWS szintén nem akarta kommentálni a kiszivárgott híreket.”

Forrás:
Az Amazon dolgozza majd fel a brit titkosszol­gálati anyagokat; SG.hu; 2021. október 28.
Szerkesztői megjegyzés: A cikk számos hibás véleményt tartalmaz! A titkosszolgálatok munkája nem egyenlő a kémkedéssel. Az Amazon nem fog együttműködni az angol titkosszolgálatokkal. A kereskedelmi konszern nem fogja feldolgozni a titkosszolgálati anyagokat.
Az Amazon Web Services cég informatikai szolgáltató cég, és az Amazon digitális kereskedelmi óriásvállalat leányvállalata, eszközöket fog szolgáltatni ahhoz, hogy az angol titkosszolgálatok maguk tárolják és feldolgozzák az adataikat. Az AWS felhőszolgáltató, tárhelyet és szoftveres eszközöket fog nyújtani ehhez. A bejelentés lényege az, hogy az angol titkosszolgálatok nem építenek saját adatközpontot („Nemzeti Nemzetbiztonsági Adatközpont”), hanem szolgáltatásként veszik igénybe mindezt az AWS-től. Két dologra ügyelnek: az adatok nem hagyhatják el Angliát. Mivel az AWS-nem számos országban van adatközpontja (így Angliában is), ez a feltétel könnyen teljesíthető. A másik feltétel az, hogy maga az AWS sem férhet hozzá az adatokhoz.
Lásd még: Amazon Web Services; Wikipédia