gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Kriptobélyegek bevezetésével emeli új szintre a bélyeggyűjtést a svájci posta

Szerző: 2021. november 20.No Comments

„ A svájci posta november 25-én egy egészen új típusú bélyeget dob majd piacra, amely mérföldkövet jelent a svájci bélyegek történetében. A Swiss Post bemutatja a kriptobélyegeket és ezzel megnyitja az ügyfelek előtt a digitális bélyeggyűjtés univerzumát.

A svájci posta évente mintegy 50 különböző új bélyeget bocsát ki. Ezek különböző anyagú és formájú bélyegek, amelyek különféle, változatos mintákkal rendelkeznek.

Digitális bélyeggyűjtés

A svájci kriptobélyeg első pillantásra úgy néz ki, mint bármelyik közönséges bélyeg. Két részből áll; egy fizikai bélyegből és a hozzá tartozó digitális képből. A fizikai bélyeg öntapadós, kék alapon a Matterhorn és a Hold látható rajta, névértéke pedig 8,90 frank. Tulajdonosai ugyanúgy használhatják postai küldemények bélyegzésére, mint bármely más bélyeget.

A tényleges kriptobélyeg azonban digitális. Minden fizikai svájci kriptobélyeg hozzáférést biztosít egy blokkláncban tárolt digitális bélyeghez is.

A digitális kép 13 lehetséges minta egyikét mutatja, azonban azt csak a megvásárlás után látják az ügyfelek, hogy milyen dizájnt rejt a bélyeg. Ehhez egy QR-kódot kell beolvasniuk, amit a fizikai bélyeghez kapnak, ezután tudják az ügyfelek megtekinteni a digitális kriptobélyegüket.

A leggyakoribb dizájnból 65 000 példány készült, de vannak ritkább példányok is, amikből mindössze 50 darab készült. A kriptobélyegek bevezetésével már digitálisan is lehet a bélyegeket gyűjteni, cserélni, illetve kereskedni velük.

A svájci kriptobélyeg 2021. november 25-én kerül forgalomba 175 000 darabos kiadásban.”

Forrás:
Kriptobélyegek bevezetésével emeli új szintre a bélyeggyűjtést a svájci posta; Krakkai Alexandra; Mandiner, Makronóm; 2021. november 1.