Európai Unióinformatikajog

A pénzmosás elleni küzdelem: az Európai Unió Tanácsa álláspontja a kriptoeszköz-átutalások átláthatóságával kapcsolatos tárgyalásokhoz

Szerző: 2021. december 6.No Comments

„Az uniós tagállamok állandó képviselői a mai napon tárgyalási megbízásról állapodtak meg az Európai Parlamenttel azon javaslattal kapcsolatban folytatandó tárgyalások céljából, amely a pénzátutalásokat kísérő adatokra vonatkozó meglévő szabályok aktualizálására irányul. Az aktualizálás célja, hogy a szabályok hatályát kiterjesszék bizonyos kriptoeszközökre.

A mai megállapodás fontos lépés a pénzügyi rendszereink azon hiányosságainak megszüntetése terén, amelyeket a bűnözők rosszhiszeműen használnak jogtalanul szerzett bevételek tisztára mosására vagy terrorista tevékenységek finanszírozására. A kriptoeszközök egyre inkább ki vannak téve annak a kockázatnak, hogy azokat pénzmosásra és bűnügyi célokra használják fel, és örömömre szolgál, hogy a Tanács gyors előrelépést tehet e sürgős javaslattal kapcsolatban. – Andrej Šircelj, Szlovénia pénzügyminisztere

A javaslat célja, hogy kötelezővé tegye a kriptoeszköz-szolgáltatók számára, hogy összegyűjtsenek és hozzáférhetővé tegyenek az általuk kínált virtuális vagy kriptoeszközök átutalásának kezdeményezőjére és kedvezményezettjére vonatkozó minden adatot. A pénzforgalmi szolgáltatók jelenleg ezt teszik az elektronikus átutalások esetében. A cél a kriptoeszköz-átutalások nyomonkövethetőségének biztosítása az esetleges gyanús ügyletek jobb azonosítása és szükség esetén azok letiltása érdekében.

A Tanács által az álláspontjában bevezetett módosítások egyszerűsítik és pontosítják a Bizottság javaslatát, különösen azáltal, hogy követelményeket vezetnek be a kriptoeszköz-szolgáltatók és az önállóan kezelt tárcák közötti kriptoeszköz-átutalásokra vonatkozóan. Az álláspontban a Tanács előírja továbbá, hogy a kezdeményezőre vonatkozó információk teljes körének a kriptoeszköz-átutalással együtt kell utaznia, függetlenül az ügylet összegétől. Tekintettel arra, hogy sürgősen biztosítani kell a kriptoeszköz-átutalások nyomonkövethetőségét, a Tanács az álláspontjában arra törekszik, hogy összehangolja a pénzátutalásokról szóló rendeletjavaslat és a kriptoeszközök piacairól szóló rendeletjavaslat (MiCA) alkalmazását.

Háttér
Ez a javaslat a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályok megerősítésére irányuló jogalkotási javaslatcsomag részét képezi, amelyet a Bizottság 2021. július 20-án terjesztett elő. A csomag a pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozó új uniós hatóság létrehozására irányuló javaslatot is tartalmaz.

Ez a javaslat összehangolja az uniós jogszabályokat a Pénzügyi Akció Munkacsoport által meghatározott kulcsfontosságú normákkal.

Forrás:
A pénzmosás elleni küzdelem: a Tanács megállapodott a kriptoeszköz-átutalások átláthatóságával kapcsolatos tárgyalásokra vonatkozó tárgyalási megbízásáról; Európai Unió Tanácsa; 2021. december 1.