Skip to main content
Európai Unióhírközléstávközlés

Politikai megállapodás született az Európai Parlament és az uniós tagállamok között az új barangolási (roaming) rendeletről

Szerző: 2021. december 12.No Comments

„A Bizottság üdvözli, hogy politikai megállapodás született az Európai Parlament és az uniós tagállamok között az új barangolási rendeletről. Az új rendelet amellett, hogy 2032-ig meghosszabbítja a jelenlegi rendszert – amelyben az EU-n belüli utazások során a telefonhívások és az adatforgalom után nem számíthatók fel többletdíjak –, új előnyöket is biztosít.

A polgárok az EU-n belüli utazásaik során többletköltségek nélkül telefonálhatnak, küldhetnek SMS-eket és vehetnek igénybe mobil adatforgalmi szolgáltatásokat, mindezt ráadásul a belföldi szolgáltatásokéval megegyező minőségben. Ezenkívül könnyebben hozzáférhetnek majd a segélyhívó szolgáltatásokhoz, függetlenül attól, hogy Európán belül éppen hol tartózkodnak, és joguk lesz egyértelmű tájékoztatást kapni arról, ha valamely szolgáltatás használata szándékolatlan barangolás miatti többletdíjakkal járna. A rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így fogalmazott: „2017-ben megszüntettük a barangolási díjakat. A mai napon pedig gondoskodtunk arról, hogy ennek előnyeit további 10 évig élvezhessük, és így az EU-n belüli utazásaink során többletköltségek nélkül tarthassuk a kapcsolatot másokkal, telefonálhassunk, SMS-ezhessünk és böngészhessünk az interneten. Az új rendelettel ráadásul a barangolás minőségét is javítjuk.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hangsúlyozta: „Nyaralás Görögországban, Ausztriában vagy Bulgáriában. Ügyfeleknél vagy beszállítóknál tett látogatások Olaszországban vagy Észtországban… Külföldre utazni anélkül, hogy a telefonszámlák miatt kellene aggódnunk – ez az uniós egységes piac egyik kézzelfogható előnye minden európai polgár számára. Ma nemcsak arról gondoskodunk, hogy ez az előny továbbra is fennmaradjon, hanem tovább is fejlesztjük: jobb minőség, jobb szolgáltatások, még nagyobb átláthatóság.”

Az új barangolási rendelet

A barangolásról szóló új rendeletre vonatkozó, 2021. februári bizottsági javaslat nyomán elfogadott új szabályok 2032-ig hosszabbítják meg a belföldi díjszabás szerinti barangolás lehetőségét az utazók számára, emellett pedig további előnyöket és kiegészítő védelmet biztosítanak a fogyasztóknak:

Színvonalasabb szolgáltatás a fogyasztók számára

A fogyasztók a külföldi barangolás során ugyanolyan minőségű szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, mint belföldön. A belföldön 5G-szolgáltatásokhoz szokott fogyasztók ezentúl a barangolás során is élvezhetik majd az 5G nyújtotta előnyöket, ha a szolgáltatások rendelkezésre állnak. Ha bizonyos tényezők befolyásolhatják a barangolás minőségét, a szolgáltatóknak haladéktalanul tájékoztatniuk kell erről ügyfeleiket.

A váratlanul magas díjak elkerülése

A külföldi utazások során előfordulhat, hogy valakinek fel kell hívnia egy ügyfélszolgálati telefonszámot, segélyszolgálatot vagy biztosítótársaságot. Míg belföldről ezek a számok általában ingyenesen vagy kedvezményesen hívhatók, addig a fogyasztók gyakran többletköltségekkel és számlasokkal szembesülnek, ha külföldről próbálják elérni ezeket a szolgáltatásokat. A szolgáltatóknak mostantól megfelelően tájékoztatniuk kell ügyfeleiket az ilyen külföldi többletdíjakról, hogy a fogyasztók megalapozott döntést hozhassanak e szolgáltatások igénybevételéről.

Az utazók meglepően magas számlákkal szembesülhetnek, amikor – például repülőgépen vagy hajón utazva – telefonjuk nem földfelszíni hálózatokhoz csatlakozik. Az új rendelet jobb tájékoztatást garantál, továbbá előírja az ilyen szolgáltatások automatikus megszakítását, ha a számla eléri az 50 EUR-t vagy egy előre meghatározott összeget. A szolgáltatók további szolgáltatásokat is felkínálhatnak, például a repülőgépeken és a hajókon igénybe vehető barangolástól való elzárkózás lehetőségét.

Jobb tájékozottság és hatékonyabb hozzáférés a segélyhívási célú kommunikációhoz

A segélyhívó szolgáltatások alapvető fontosságúak az életmentés szempontjából. Az új rendelet biztosítja, hogy a polgárok ingyenesen és könnyebben hozzáférjenek a hívó helyére vonatkozó információval kiegészülő segélyhívási célú kommunikációhoz. A szolgáltatók gondoskodnak majd arról, hogy az emberek tájékoztatást kapjanak a segélyhívó szolgáltatások 112-es, egységes európai segélyhívó számon keresztül biztosított elérhetőségéről, valamint az olyan alternatív hozzáférési módokról, mint például a valós idejű szöveges kommunikáció vagy egyéb elérhető telefonos alkalmazások a fogyatékossággal élő személyek számára. 2023 júniusáig bevezetésre kerül, hogy a szolgáltatóknak szöveges üzenet útján automatikusan tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a segélyhívó szolgáltatásokhoz való hozzáférés konkrét lehetőségeiről.

A fenntarthatóság biztosítása a szolgáltatók számára: alacsonyabb nagykereskedelmi árplafonok

Az új rendelet alacsonyabb nagykereskedelmi barangolási díjakat irányoz elő. A mobilszolgáltatók ezeket a díjakat akkor számítják fel egymásnak, ha hozzáférést biztosítanak saját hálózatukhoz, hogy a látogató mobilszolgáltatók és ügyfeleik barangolási szolgáltatásokat vehessenek igénybe külföldön.

A nagykereskedelmi árplafonok szintje úgy kerül megállapításra, hogy biztosított legyen a szolgáltatók számára a fogyasztóknak belföldi díjakon nyújtott barangolási szolgáltatások költségeinek fenntartása és megtérülése.

Az adatszolgáltatások tekintetében az új rendelet a következő nagykereskedelmi árplafonokat határozza meg:

2022-ben 2 EUR/GB, 2023-ban 1,8 EUR/GB, 2024-ben 1,55 EUR/GB, 2025-ben 1,3 EUR/GB, 2026-ban 1,1 EUR/GB, 2027-től pedig 1 EUR/GB.

Hanghívások esetében: 2022–2024-ben 0,022 EUR/perc, 2025-től pedig 0,019 EUR/perc.

SMS-ek esetében: 2022–2024-ben 0,004 EUR/SMS, 2025-től pedig 0,003 EUR/SMS.

Az alacsonyabb nagykereskedelmi díjak előnyösek a fogyasztók számára, mivel várhatóan biztosítani fogják, hogy minden szolgáltató versenyképes barangolási előfizetéseket kínálhasson a belföldi díjas barangolás elvének megfelelően.

Következő lépések

A szabályok 2022. július 1-jén lépnek hatályba, kellő időben ahhoz, hogy a polgárok megszakítás nélkül élvezhessék a belföldi díjszabás szerinti barangolás előnyeit.

A Bizottságnak ezenkívül értékelnie kell az EU-n belüli kommunikációra (a belföldről egy másik tagállamba indított hívásokra és küldött SMS-ekre) vonatkozó intézkedéseket, és ellenőriznie kell, hogy a fogyasztók védelme érdekében folyamatosan szükség van-e az árplafonok csökkentésére, és ha igen, milyen mértékben.

Háttér-információk

Az EU-n belüli ingyenes barangolás bevezetésére 2017-ben került sor. Az európaiak azóta külföldön való tartózkodásuk ideje alatt egyre többet telefonálnak, küldenek szöveges üzeneteket, illetve böngésznek az interneten. Azonban még van mit javítani. A legutóbbi, 2021. februári Eurobarométer felmérés szerint az emberek 33%-a nyilatkozott úgy, hogy külföldi utazásai során a mobilinternet sebessége alacsonyabb volt, mint belföldön, 28%-uk pedig úgy tapasztalta, hogy a hálózati szabvány alacsonyabb volt, mint otthon (pl. 4G helyett 3G). Ezenkívül a Közös Kutatóközpont által készített tanulmány azt is megállapította, hogy a fogyasztók 25%-a legalább egyszer a belföldihez képest rosszabb minőségű barangolási szolgáltatást kapott még akkor is, ha a hálózati feltételek egyébként lehetővé tették volna a jobb minőséget.

További információk

Naprakész kérdések és válaszok az új barangolási rendelettel kapcsolatban

Barangolási díjak az EU-ban

Kérdések és válaszok | Barangolás

Jelentések és tanulmányok a barangolásról

Ismertető a barangolásról

Forrás:
A Bizottság üdvözli a politikai megállapodást, amely biztosítja, hogy az uniós utazók továbbra is élvezhessék az ingyenes barangolás előnyeit; Európai Bizottság; 2021. december 9.