informatikaközigazgatás: külföldönpolitika

Az amerikai hadsereg stratégiai előrejelző szoftverrendszert fejleszt a kínai reakciók előzetes értékelésére

Szerző: 2021. december 19.No Comments

„Az Egyesült Államok csendes-óceáni hadereje szakértői olyan szoftverrendszert fejlesztenek, amely készítői reményei szerint képes annak előrejelzésére, hogy a kínai kormány hogyan fog reagálni az Egyesült Államok térségbeli akcióira, például a katonai célú eladásokra, az Egyesült Államok által támogatott katonai tevékenységre, sőt a kongresszusi látogatásokra is olyan érzékeny területeken, mint Tajvan.

Mivel a két ország közötti konfliktus számos esetben kapcsolódik a problémák szempontjából nehezen meghatározható területekhez, ezért a helyzet értékeléséhez a mutatóknak a szokásosnál sokkal szélesebb körét kell a vizsgálatba bevonni, majd összesíteni, és megérteni a kölcsönhatásukat.

A rendszer a „stratégiai súrlódások” előrejelzésére lesz alkalmas. A 2020 eleje óta rendelkezésre álló adatokat vizsgálják, és ennek alapján értékelik azokat a jelentős tevékenységeket, amelyek hatással voltak az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokra. A remények szerint a számítógépes rendszer segít majd a Pentagonnak megjósolni, hogy bizonyos tervezett akciók vajon túlméretezett kínai reakciót váltanak-e ki. A kiélezett helyzet miatt nagy szükség van olyan eszközre, amely segít elkerülni, hogy nem szándékoltan olyan kínai reakciókat váltsanak ki, amelyek nem kívánatosak.

Az új szoftver lehetővé teszi az amerikai illetékesek számára, hogy már négy hónappal előre tudják jelezni a tervezett intézkedések hatását.”

Forrás:
U.S. builds new software tool to predict actions that could draw China’s ire; Mike Stone; Reuters; 2021. december 16.