szakirodalomszervezet

Új gyakorlati útmutató a hatékony kockázatmenedzsmenthez

Szerző: 2022. január 17.No Comments

„A világjárványok, a természeti katasztrófák és a kiberbűnözés folyamatosan jelen van a világunkban, ezért a bizonytalanság az egyetlen biztos tényező. Ennek okán az üzleti életben is elengedhetetlen az alkalmazkodóképesség és a felkészültség a zavart okozó tényezők előfordulására.

A kockázatmenedzsment irányelveit tartalmazó, világszinten ismert és alkalmazott ISO 31000 (magyar nemzeti szabványként: MSZ ISO 31000:2018 Kockázatmenedzsment. Irányelvek) támogatására nemrég jelent meg egy új kézikönyv, mely a szabvány alkalmazóit értékes gyakorlati útmutatókkal segíti.

A gyakorlati útmutatóRisk management. A practical guide (Kockázatmenedzsment. Gyakorlati útmutató) abban nyújt segítséget a szervezetek számára, hogy az ISO 31000 alkalmazásával hogyan építsenek be hatékony döntéshozatali keretrendszert az irányítási, vezetési és döntéshozatali kultúrájukba.

Kockázat lehet bármi, ami bizonytalanná teszi a szervezet céljainak megvalósítását, vagy a várttól való eltérést okoz. Ez nemcsak a szervezet erejére vagy életképességére jelenthet fenyegetést, hanem a lehetőségek kiaknázására is. A jó hírnév elvesztése, a politikai változások és az éghajlatváltozás hatásai példák arra, hogy miket érdemes figyelembe venni a kockázatok hatékony kezelése során.

Az ISO 31000 ismerteti a kockázatmenedzsment alapvető fogalmait és vázolja a kockázatok azonosításának, valamint kezelésének folyamatait. Az új útmutató azonban egy lépéssel továbbmegy. Kibővített magyarázatokat és összefüggéseket ad az ISO 31000 egyes szakaszaihoz, beleértve például a következőket:

  • tervek kidolgozását arra, hogyan építsék be a kockázatokat a szervezet meglévő megállapodásaiba;
  • hogyan kommunikálják a lehetséges kockázatokat az érdekelt felekkel;
  • a kockázatok változását hogyan kövessék nyomon a kockázatkezelési tervben;
  • hogyan és milyen szempontok szerint vizsgálják felül a kockázatkezelési tervet.

A gyakorlati útmutatót az UNIDO (United Nations Industrial Development Organization – ENSZ Iparfejlesztési Szervezete) együttműködésével dolgozták ki.

Az MSZT tervezi a dokumentum magyar nemzeti szabványként való bevezetését. A magyar nyelvű kiadás támogatásához várjuk azoknak a szervezeteknek a jelentkezését, akik szívesen részt vennének a szabvány kidolgozásának folyamatában és anyagi támogatásában.

További információkért kérjük, keresse Antal Andreát az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.
Forrás: https://www.iso.org/news/ref2773.html

Forrás:
Új gyakorlati útmutató a hatékony kockázatmenedzsmenthez; Antal Andrea Zsuzsa; Magyar Szabványügyi Testület; 2022. január