Skip to main content
gazdaságInternetközigazgatás: magyartávközlés

Megújul a Digitális Jólét Alapcsomag: nagyobb sávszélesség és korlátozások nélküli előfizetési lehetőség lesz

Szerző: 2022. január 30.No Comments

„Nagyobb sávszélességet és korlátozások nélküli előfizetési lehetőséget nyújt 2022. januárjától a Digitális Jólét Alapcsomag a felhasználók számára. A hazai hírközlési szolgáltatók kínálatában megjelenő Alapcsomagnak köszönhetően ma már az egész országban elérhető a minden eddiginél alacsonyabb fogyasztói árú internet-előfizetés.

Magyarország Kormánya a Digitális Jólét Program elindításával és az annak részeként kidolgozott Digitális Jólét Alapcsomag védjegy formájában történő bevezetésével lehetővé tette, hogy valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató kínálatában megjelenjen a Digitális Jólét Alapcsomag védjeggyel ellátott, minden eddiginél alacsonyabb havi díjú internet-hozzáférés szolgáltatás. Az Alapcsomag bevezetésének célja az volt, hogy mindazok, akik korábban az internetezés magas ára miatt nem tudtak előfizetni a szolgáltatásra, egy minden eddiginél alacsonyabb fogyasztói árú internet-előfizetést érhessenek el.

2022. januárjától az Alapcsomagban foglalt otthoni szolgáltatás maximális letöltési sebessége legalább30 Mbit/s-ra emelkedik, míg a minimális (garantált) letöltési sebességet 7,5 Mbit/s-ban állapították meg. Megszűnik az a felhasználókat érintő feltétel, mely szerint az Alapcsomagra csak azok fizethettek elő, akiknek az azt megelőző egy évben nem volt internet-előfizetésük, így a kedvezményes internet elérés mindenki számára elérhetővé válik. Ugyancsak megszűnik az igénybevétel időtartamára vonatkozó korlátozás, 2022. elejétől már egy éven túl is hatályos marad az előfizetői szerződés.

Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Digitális Jólét Alapcsomagnak köszönhető, minden eddiginél alacsonyabb fogyasztói árú internet-előfizetéssel a digitális világ adta lehetőségek azok számára is elérhetők lesznek, akiknek anyagi gondot jelentett eddig az internet-előfizetés.

Kövesi Gabriella az Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöke úgy nyilatkozott, hogy a hírközlési szolgáltatók számára kiemelten fontos, hogy mindenki hozzáférhessen a technológiai fejlődés vívmányaihoz, az internet által biztosított tudáshoz, a digitalizáció nyújtotta előnyökhöz. Az új Digitális Jólét Alapcsomag megalkotásakor az motiválta a szolgáltatókat, hogy az új feltételek segítségével még vonzóbb belépő csomagok között választhassanak fogyasztóink. A digitalizáció fontos cél, ennek érdekében továbbra is teljes támogatásunkat élvezi a Digitális Jólét Program, és annak részeként a megújult Alapcsomag.

A Digitális Jólét Alapcsomagról

Az internet-hozzáférés szolgáltatás (Digitális Jólét Alapcsomag) igénybe vételi havi díjának – a Szolgáltató árképzési elveit figyelembe véve – fajlagosan legalább 15 %-kal olcsóbbnak kell lennie az adott Szolgáltató következő, nem kisebb sávszélességű, illetve adatforgalom tartalmú, legolcsóbb, publikus, önállóan értékesített, azonos hűségidejű internet-hozzáférés szolgáltatási díjcsomagjánál.

Az Alapcsomag védjegy használati jogának elnyerésére a védjegyet tulajdonló Digitális Jólét Nonprofit Kft. pályázati rendszert alakított ki, amelynek köszönhetően 2017. június 6-án megnyílt a lehetőség az elektronikus hírközlési szolgáltatók számára a védjegy használatának elnyerésére. A védjegyhasználati jogosultság megszerzése céljából önkéntes alapon pályázhat valamennyi – Magyarország területén működő –, az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény szerinti elektronikus hírközlési szolgáltató. A pályázat nyilvános, folyamatos és a csatlakozás önkéntes a szolgáltatók részére.

A szakértőkből álló Tanácsadó Testület a beérkezett pályázatokról egy értékelési szempontrendszer alapján döntési javaslatot készít a Digitális Jólét Nonprofit Kft. részére és javaslatot tesz a pályázatok elbírálására. A nyertes pályázókkal a Digitális Jólét Nonprofit Kft. védjegyhasználati szerződést köt. A mai napig valamennyi jelentős piaci erővel bíró hírközlési szolgáltató beadta pályázatát. Ennek köszönhetően már az egész ország területén elérhető az Alapcsomag.

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. kétfordulós eljárásrendben, folyamatos bírálat mellett 22 nyertes pályázatot hirdetett ki. Jelenleg 19 szolgáltató biztosítja a Digitális Jólét Alapcsomagot. Az Alapcsomagra a bevezetése óta több mint 33 ezren fizettek elő.”

Forrás:
Nagyobb sávszélesség és korlátozások nélküli előfizetési lehetőség a Digitális Jólét Alapcsomagban; Digitális Jólét Program; 2022. január 27.