közigazgatás: magyarközigazgatási informatikapolitikatársadalom

Még ebben a hónapban elindul az Okos Város Piactér

Szerző: 2022. február 13.No Comments

„Még februárban megnyílik az önkormányzatok és a termékeiket kínáló cégek számára a regisztráció lehetősége az Okos Város Piactéren – jelentette be Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető helyettese február 9-én szerdán, Szentendrén tartott sajtótájékoztatóján.

Az ügyvezető helyettes a sajtótájékoztatón hiánypótlónak nevezte az Okos Város Piactér koncepcióját, hiszen „a hazai digitális okos város ökoszisztéma szereplői és az önkormányzatok számára egy olyan platform született, ami ebben a szegmensben még nem volt”. Balla Attila kifejtette, az Okos Város Piactér elsősorban azért jött létre, hogy kapocs legyen az önkormányzatok és a már minőségbiztosításon átesett, okos város megoldásokat kínáló cégek között. A szállítók jogi, műszaki, társadalmi és pénzügyi validációnak kell, hogy megfeleljenek, így a termékük felkerülhet a Piactér online felületére, s ezek közül válogathatnak az önkormányzatok, vagyis a megrendelők.

A létrehozásakor a fő szempont az volt, hogy az okosváros-fejlesztések érdekében olyan támogatási formákat és platformokat dolgozzanak ki, amelyek a döntéseket – így a projektek végső kialakítását is – fel tudják gyorsítani. Az ügyvezető helyettes felidézte, hogy 2021 novemberében jelentették be a Digitális Falu Programot, amely tizenegy intézkedést tartalmazott, köztük az Okos Város Piactér létrehozását. Hozzá tette, érdemes megemlíteni, hogy a magyarországi 3200 önkormányzatból 2800 ötezer fő alatti, tehát a fejlesztéseknél is figyelembe kell venni ezt az arányt. Ugyanakkor olyan szakembergárdát is képezni kell, akik átlátják a fejlesztéseket és képesek segíteni a települések vezetőit vagy a helyi cégeket a helyes irány megtalálásában. Mostanra már 1400, úgynevezett térségfejlesztési referens áll rendelkezésre országszerte, húzta alá a technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető helyettes.

Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára üzenetében úgy fogalmazott: az Okos Város Piactér célja, hogy a digitális települések kiépítésében a helyi önkormányzatok és a szolgáltatásokat fejlesztő magánvállalatok minél magasabb szakmai színvonalon működjenek együtt. A platform mögött álló validációs folyamat által biztosított termékinformációk birtokában a megrendelők megalapozott döntést hozhatnak az egyes okos termékek beszerzéséről. Az Okos Város Piactér megkönnyíti az információcserét és a kapcsolattartást a szereplők között, és hatékonyan tudja támogatni a magyarországi digitális településfejlesztést. „A kulcsszó ezúttal is a településfejlesztés, a vidékfejlesztés, ami e program dinamikáját meghatározza, így talán már megérthetik, hogy személyesen miért lelkesedem ennyire a projektért” – zárta gondolatait az államtitkár.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere a sajtótájékoztatóra küldött videóüzenetében köszönetét fejezte ki az Okos Város Piactér létrehozásáért, hiszen – mint fogalmazott – megkönnyíti és lerövidíti a döntési folyamatokat az önkormányzatoknál. Ez azért fontos, mert lépést kell tartani a korral, át kell látni a fejlesztési lehetőségeket, s még azelőtt döntést kell hozni ezekről, hogy elavulnának. „Úgyhogy én üdvözlöm ennek az Okos Város Piactérnek a létrejöttét, és azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó technológia, segítség és háttértámogatás minden település számára” – hangsúlyozta a polgármester.

A sajtótájékoztatón felszólalt Ujhegyi András, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese és Vass Lajos, az ÉMI Nonprofit Kft. innovációért felelős igazgatója is. Az cégvezetők összefoglalták azokat a szempontokat, amelyek a vállalatok, vagyis a beszállítók oldaláról jelentkeznek az Okos Város Piactér kapcsán.

Elhangzott például, hogy eddig csak nehezen tudtak validált módon, egységes keretrendszerben termékeket kínálni, de ez most megváltozott. „Mi úgy látjuk, hogy azon az úton, amelyen például Monor városa elindult, az Okos Város Piactér egy kiváló kezdeményezés, hogy tovább tudjunk lépni. Nekünk szállítóknak és a Digitális Jólét Program szakembereinek az a dolgunk, hogy lefordítsuk a technológia nyelvére azokat a célokat, amelyeket a városok megfogalmaznak” – emelte ki Vass Lajos. ”

„…Az Okos Város Piactér az a digitális platform, ahol egymásra találhatnak az digitális település termékek szállítói, fejlesztői, illetve ezek potenciális megrendelői. A piactéren kizárólag olyan termékek fejlesztése található meg, amelyek előzetesen sikeresen teljesítették a minősítés, a szakértői értékelés elvárásait. A hitelesítő vizsgálat fő szempontjai, hogy

  • a piactéren megjelenő termékek valós társadalmi igényeket teljesítsenek,
  • megfelelő, korszerű műszaki színvonalat képviseljenek,
  • jogi szempontból tisztázott, átlátható működéssel rendelkezzenek és
  • a hosszú távon is stabil működésűnek értékelt fejlesztések, szolgáltatók képesek legyenek garantálni a fenntartható üzemeltetést.

Mint olvasható, amennyiben szükséges, a szakértők működés közben is megvizsgálják az értékelt termékeket, szolgáltatásokat. Minden egyes piactéren szereplő terméket egy jól hasznosítható, átfogó termék- és céginformációkat tartalmazó úgynevezett „termékadatlap” mutat be, amelynek része a termék szakértők általi minősítésének eredményét tartalmazó rövid összefoglaló is…

Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese bízik abban, hogy a platform létrejötte és a mögötte álló minőségbiztosítási folyamat kellő magabiztosságot ad a magyarországi digitális településfejlesztésnek. „Az Okos Város Piactér bejelentésével elértünk egy olyan szakpolitikai mérföldkövet, amellyel még hatékonyabban tudjuk a magyar digitális településfejlesztést támogatni. A kommunikáció a településvezetői és lakossági bizalom olyan tényezők, melyek hiánya megakadályozhatja a digitális településszövetek hazai elterjedését. Túl sokat beszélünk a technológiáról, és keveset arról, hogy milyen valós előnyökkel jár a polgárok számára, akik sokkal digitálisabbak, mint a városaink, és felkészültek okos városokban élni. Ennek a bizalomnak a felépítésében is segít a piactér” – hívta fel a figyelmet.

Határokon túl
Hazánk, mint a 2020 novemberében bejelentett Digitális Falu Program esetében is, úgy az Okos Város Piactérrel is úttörőnek számít a közép-európai és a V4 gazdasági térségben. Ennek tükrében már az idei év második felében el is indul a platform határon túli kiterjesztése, elsőként Csehországban…”

Forrás:
Még ebben a hónapban elindul az Okos Város Piactér; Digitális Jólét Program (DJP); 2022. február 10.
Elstartolt az Okos Város Piactér; InfoRádió; 2022. február 9.