Skip to main content
gazdaságinformatikakörnyezetvédelem

Nemzetközi elismerést kapott a hazai környezetkímélő gazdálkodást elősegítő digitális innováció

Szerző: 2022. március 21.No Comments

„Nemzetközi fődíjat nyert el az Agrártudományi Kutatóközpont ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszer és Szoftver pályázata a 15 éves múlttal rendelkező nemzetközi Minőség-Innováció pályázaton – jelentette ki az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Juhász Anikó szerint az innovációs teljesítmények értékelésére kiváló lehetőséget nyújt az évenként megrendezett nemzetközi Minőség-Innováció pályázat, amelyet Finnország 2007-ben indított útjára. Népszerűségére utal, hogy a kezdetektől fogva évről évre egyre növekszik a beadott pályázatok és a résztvevő országok száma. A bemutatkozáson túlmenően a kiválasztott nemzeti minőségdíjasok a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is kedvező lehetőségeket kapnak – tette hozzá az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Az Agrártudományi Kutatóközpont ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszer és Szoftver című pályázata a Közszférában működő szervezetek minőség-innovációi kategóriában 2021-ben nemzeti díjas lett, majd nemzetközi fődíjat nyert el. Ez azért különösen nagy elismerés, mivel a nemzetközi döntősök között ebben a kategóriában szerepelt a legtöbb pályázat – mondta Juhász Anikó.

Hangsúlyozta: a hazai tápanyag-gazdálkodási tartamkísérletek egyedülálló adatbázisára épülő számítógépes rendszer segítséget nyújt a növénytermesztő szakembereknek a tápanyagforrások ésszerű és gazdaságos felhasználásához. A ProPlanta olyan szaktanácsadási rendszer, amely biztonságosan, a környezet értékeinek megőrzésével teszi lehetővé nagy tervezett termésszintek elérését, a jövedelmezőség jelentős javításával. A talaj, mint legfontosabb, feltételesen megújuló természeti erőforrás fenntartható hasznosításával és a növénytáplálási gyakorlat optimalizálásával hozzájárul a területegységre vonatkoztatott jövedelem maximalizálásához.

Az Agrártudományi Kutatóközpont tevékenységének részeként 2003-ra készült el a szoftver prototípusával, amely 37 különböző szántóföldi növényre volt képes szaktanácsot készíteni. A szoftver 2005 óta elérhető a piacon és a felhasználók igényei alapján folyamatosan fejlesztik. Ennek köszönhetően a rendszerrel jelenleg 150 növényfajra adható szaktanács, amely közül 82 szántóföldi növény, 45 szántóföldi zöldségnövény, 22 gyümölcsfaj és szőlő. A szaktanácsok összhangban vannak a mindenkori hatályos jogszabályokkal. A szoftver képes kiszolgálni a precíziós gazdálkodások igényeit – egészítette ki az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.”

Forrás:
Nemzetközi elismerést kapott a hazai környezetkímélő gazdálkodást elősegítő innováció; Agrárminisztérium; 2022. március 16.
ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszer és Szoftver; Agrártudományi Kutatóközpont