gazdaságközigazgatás: külföldöntechnikatudomány

Űrvárost, a „műholdak völgyét” fejlesztenek a kínai Vuhanban

Szerző: 2022. március 28.No Comments

„…Közép-Kína legnépesebb városa és Hupej tartomány székhelye már 2025-re 100 milliárd jüanos (több mint 5300 milliárd forintnak megfelelő) űripart hozna létre, csatlakozva más, az ágazat fejlesztésére hasonlóan kijelölt városokhoz. A Reuters hírügynökség a helyi önkormányzat múlt heti közleményét idézve arról számolt be, hogy Vuhan akár 50 millió jüan (2,7 milliárd forint) támogatást nyújtana minden egyes projektnek, amelyik összefüggésben van a műholdak, rakéták vagy űrhajók gyártásával, és ezzel néhány éven belül a “műholdak völgyévé” fejlesztené magát.

Ezek az összegek a Reuters szerint még mindig szerényebbek, mint a jól menő tengerparti gazdasági központok ambiciózus tervei, de újabb lépcsőt jelentenek Kína egyre látványosabb törekvésében, hogy már 2030-ra meghatározó űrhatalommá váljon. Ennek alapján a vuhani fejlesztések a kereskedelmi műholdak olyan konstellációinak létrehozását célozzák, amelyek lehetővé teszik a repülőgépeken is elérhető, nagy sebességű internettől egészen a szénszállítmányok nyomon követéséig terjedő szolgáltatásokat.

Valamirevaló nagyvárosnak saját űrbiznisze van

Vuhan város kormányzata arra is megpróbálja ösztönözni az érintett vállalatokat, hogy helyben gyártott berendezéseket, szoftvereket vagy helyi szolgáltatásokat használjanak. Ha egy cég az űreszközök előállításánál 10 százalékot meghaladó arányban alkalmaz ilyen termékeket, akkor 15 millió jüanig terjedő pénzügyi ösztönzőkre számíthat, ám ha ez a ráta a 30 százalékot is túllépi, akkor a támogatás összege egészen 50 millió jüanig növekedhet.

Összehasonlításképpen: tavaly a déli Kuangtung tartományban fekvő Sencsen 300-300 millió jüant igért a műholdak és kapcsolódó ipari alkalmazások fejlesztésére irányuló projekthez. Tavaly áprilisban a kínai kormány már bejelentette egy Hajnanba tervezett, de kereskedelmi célú űrkikötő megépítését is; a Ningpo kikötővárosban bejelentett fejlesztésekkel együtt öt különböző helyszínen vannak és lesznek rakétakilövő állomások, a Vencsang űrközpontban pedig 20 milliárd jüan értékű szuperszámítógép épül az űrből érkező adatok hatékony feldolgozására.”

Forrás:
Űrvárossá gyúrná ki magát a kínai Vuhan is; Bitport.hu; 2022. március 21.
Wuhan aims to become China’s ‘valley of satellites’ in space initiative; Reuters; 2022. március 18.