Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitika

Tovább halasztják a Pentagon felhős beszállítói pályázatának eredményhirdetését

Szerző: 2022. április 4.No Comments

„A tervezettnél jóval nagyobb falatnak bizonyul az Amerikai Védelmi Minisztérium számára a hivatal által használt publikus felhőszolgáltatások kiválasztása. A szervezet az eredetileg tervezett áprilisi eredményhirdetést decemberre halasztotta.

Áprilisról decemberre halasztja a Pentagon a szervezet informatikai infrastruktúrájának modernizációs folyamatában kulcsszerepet játszó felhős beszállítói tender eredményhirdetését – jelentette be a védelmi minisztérium informatikai igazgatója kedden. A mintegy 9 milliárd dolláros keretösszegű tenderen a korábban egyszer már kiválasztott Microsoft mellett az Amazon, az Oracle és a Google is pályázott.

A szervezet tavaly júliusban jelentette be, hogy felbontja a 2019-ben megkötött, a Pentagon IT-rendszereinek gyökeres átalakítását célzó Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű keretszerződést, melynek értelmében egyetlen beszállító, a Microsoft szállíthatott volna felhős megoldásokat a hivatal számára.

A Pentagon hivatalos indoklása szerint a szerződés tartalma a megkötése eltelt idő óta zajlott technológiai fejlődésnek és a megváltozott feltételeknek köszönhetően nem felel meg többé a minisztérium igényeinek.

A JEDI elkaszálása után egy új felhős keretszerződés mielőbbi tető alá hozását ígérte a hivatal, mely elődjével ellentétben egy multi-cloud/multi-vendor szerződés lett, ezzel csökkentve a minisztérium informatikai rendszereinek kitettségét.

Ez lett a Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) projekt, melybe a Microsoft mellett eredetileg csak az Amazon kapott volna meghívást, miután a minisztérium korábbi álláspontja szerint ez a két cég képes csak az igényeknek mindenben megfelelő technológiát a szervezet rendelkezésére bocsátani – végül a beszállítói tender meghívásos fordulójában két másik jelentkezőt, az Oracle-t és a Google-t is alkalmasnak találták.

A kiválasztási folyamat során egyébként éppen négy beszállítót nevezhetnek meg, melyek a Pentagon részére felhős informatikai megoldásokat szállíthatnak majd ötéves időtávlatban, legfeljebb 9 milliárd dollár értékben – melyen a győztesek a keretmegállapodások alapján osztozhatnak majd.”

Forrás:
Késve nevezi meg felhős beszállítóit a Pentagon; Koi Tamás; HWSW.hu; 2022. március 30.