Európai Uniójogközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarpolitika

Az Európai Bizottság megindítja a jogi eljárást Magyarország ellen

Szerző: 2022. április 11.No Comments

„Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament előtt szólalt fel. Beszédében elmondta, hogy Magyarországon a korrupció jelenti a legnagyobb problémát, ezért alkalmazzák a 7-es cikk szerinti eljárást. Reagált a magyar kormány.

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy elindítják a jogállamisági eljárást és erről a kormányt is értesítették.

A válaszok elemzése után arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell hozni ezt a döntést. Johannes Hahn biztos ma értesítette a magyar hatóságokat arról, hogy elindul a jogállamisági eljárás – jelentette be Ursula von Leyen.

A Reutersnek nyilatkozó, az ügyet jól ismerő két forrás elmondta, hogy az eljárás már ma elindul. Hozzátették, ez a lépés az Orbán-kormány finanszírozásának befagyasztásához is vezethet. Az unió és Magyarország közötti feszült viszonyt jól szemlélteti, hogy a közösségből csak kevesen gratuláltak Orbán Viktornak a Fidesz-KDNP elsöprő győzelméhez a hétvégi választásokon.

A bizottság elnöke elmondta, hogy Magyarországon a legnagyobb problémát a korrupció jelenti. Hozzátette, az uniós helyreállítási alapból (RRF) származó források kifizetését a korrupcióellenes fellépéstől teszi függővé a testület.

Folyamatosak a tárgyalások az RRF-ről, aminek előfeltétele a korrupcióellenes fellépés. Ezt a kérdést egyelőre nem tudtuk lezárni – fogalmazott az elnök. A plenáris ülésen elhangzott beszédben kitért Lengyelországra is, esetükben az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását várja el a bizottság.

Ursula von der Leyen azt is elmondta, hogy ezzel Magyarország lesz az első európai uniós tagállam, amelynek a jogállamiság megsértése miatt csökkentik az EU-s támogatásait – ezt a DPA német hírügynökség írta meg Twitter-oldalán

Brüsszel hibázik, amikor „ugyanazt a nótát fújja”, mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság elnökének keddi nyilatkozatára reagálva. Hozzátette: a Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott a vasárnapi országgyűlési választáson, míg a gyermekvédelmi törvénnyel több mint 3,3 millió ember fejezte ki egyetértését. Ez soha nem látott támogatottság mind a kormánypártok, mind a gyermekvédelmi törvény ügye mögött – emelte ki.

Éppen ezért a demokrácia alapvető szabályait a bizottságnak is el kell fogadnia – szögezte le, hozzátéve: nem a most vereséget szenvedett magyar baloldal igényeit kellene teljesítenie a bizottságnak, hanem vissza kellene térni a józan észhez és a párbeszédhez. Erre a magyar kormány mindig nyitott volt – hangsúlyozta.

A miniszter azt is kérte: Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg.

Varga Judit igazságügyi miniszter felhívta a bizottság figyelmet arra, hogy „…az eljárás elindításának vannak feltételei! Szavaznia kell róla a biztosok kollégiumának, és kapnia kell hivatalos értesítést erről a magyar kormánynak. Tudomásunk szerint azonban eddig egyik sem történt meg.”

Mint írta, a magyar kormány politikai nyilatkozatokkal nem foglalkozik, és várja a konkrétumokat tartalmazó hivatalos értesítést. „Ha lesz ilyen, arra természetesen válaszolni fogunk” – tette hozzá.[Világgazdaság]”

„…Von der Leyen emlékeztetett rá, hogy a Bizottság még novemberben egy informális levélben kérdéseket intézett a magyar kormányhoz, amelyre kapott válaszok alapos áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy „meg kell tennie a következő lépést”.

Bár a bizottsági elnök nem tett említést erről, a biztosi testület előreláthatóan két hét múlva, húsvét után hozza meg a formális döntést az eljárás megindításáról, amit az Európai Parlament már hosszú ideje követelt. Von der Leyen bejelentését taps fogadta a plenáris ülésteremben.

Az eljárás, amely végső esetben uniós költségvetési források (pénzügyi kötelezettségvállalások és/vagy kifizetések) felfüggesztését vonhatja maga után, 7-9 hónapot vehet igénybe és a tagállam és a Bizottság közötti párbeszéddel veszi kezdetét, amit egy ponton ajánlások követhetnek, mielőtt bármilyen szankciós javaslat a Tanács előtt landolna.

Lengyelország, amelyhez tavaly novemberben Magyarországhoz hasonlóan kapott informális levelet Brüsszeltől, megússza az eljárást, legalábbis egyelőre. Von der Leyen ugyan erről nem beszélt, de brüsszeli források háttérbeszélgetéseken általában két lehetséges okot említenek. Először is azt, hogy a konkrét lengyel esetben sokkal nehezebb kimutatni a közvetlen összefüggést az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbulása és az uniós pénzügyi érdekek sérelme között. Ezzel szorosan összefügg, hogy a vitás ügyben Brüsszel és Varsó közel jutott egyfajta megállapodáshoz, aminek eredményeként a Bizottság egy lengyel törvény elfogadásától függően jóváhagyhatja a lengyel helyreállítási tervet.

A Bizottság elnöke a keddi kérdések órájában közölte, hogy április 9-én valóban Varsóba látogat, de nem a jóváhagyott terv bejelentésére, hanem egy, az ukrán menekültek javára tervezett globális felajánlási konferencia alkalmából. Von der Leyen megismételte, ahhoz, hogy a terv zöld jelzést kapjon három feltételnek kell teljesülnie. Egy: el kell törölni a Legfelső bíróság fegyelmi kamarájának felállításáról szóló jogszabályi rendelkezést. Kettő: el kell fogadni a lengyel bírósági fegyelmi rendszer reformját. Három: vissza kell helyezni tisztségükbe a törvénytelenül elbocsátott bírákat.

Von der Leyen elmondta, hogy mind a három kritériumot egyetlen törvényben lehet teljesíteni. Hozzátette, hogy ugyan közel járnak a megállapodáshoz, de még nem tartanak ott. Ha egyszer a szejm megszavazza a kérdéses törvényt, a Bizottság azt górcső alá veszi majd. Ahhoz, hogy az esetleges jóváhagyás után folyósítani lehessen a helyreállítási pénzek első részletét, a lengyel kormánynak még hitelt érdemlően bizonyítani kell majd a célok és „mérföldkövek” teljesítését.”[EU MONITOR]

Forrás:
Az unió elindítja Magyarország ellen a jogállamisági eljárást – reagált a kormány; Világgazdaság; 2022. április 5.
Von der Leyen bejelentette a Magyarország elleni eljárás megindítását; EU MONITOR; 2022. április 5.
Facebook; Varga Judit; 2022. április 5.