Skip to main content
energiaEurópai Uniófenntartható fejlődésközigazgatás: magyar

Magyarországon is nyilvános konzultáció indul az Európai Bizottság új energiaszabályozási csomagjával kapcsolatos kérdésekről, a szabályozási csomag hazai implementációjáról

Szerző: 2022. április 25.No Comments

„A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (a továbbiakban: MEKH) nyilvános konzultációt indít az Európai Bizottság új energiaszabályozási csomagjával kapcsolatos kérdésekről, a szabályozási csomag hazai implementációjáról.

Az Európai Bizottság 2021 decemberében publikálta új energiaszabályozási csomagjának tervezetét. A „dekarbonizációs csomag” összefoglaló nevet viselő anyag célja az, hogy alkalmassá tegye az európai földgázpiacokat és azok szabályozási kereteit az Európai Unió klímapolitikai és dekarbonizációs céljainak támogatására, valamint létrehozza a hidrogénpiacok és infrastruktúrák szabályozási keretrendszerét. A szabályozási csomag a földgáz- és hidrogénpiacokról szóló irányelvből, valamint rendeletből áll.

A csomag tartalmát a MEKH honlapján az alábbi linken elérhető dokumentum foglalja össze. A teljesség kedvéért az összefoglaló dokumentum a javaslatcsomag azon elemeit is bemutatja, amelyek nem képezik a jelenlegi konzultáció tárgyát:

http://www.mekh.hu/download/c/d3/11000/H2_es_dekarbonzalt_gazcsomag_osszefoglalo.pdf

A dekarbonizációs csomag alapvető változásokat hoz az európai és a hazai földgázszektor működésében, valamint meghatározza a hidrogénszektor kialakulásának és működésének kereteit. A MEKH fontosnak tartja, hogy a szabályozási csomaggal kapcsolatos álláspontját annak hazai implementációja és alkalmazása, és a lehetőségek határáig már annak uniós szintű elfogadása során is a hazai érintettek és engedélyesek álláspontjának ismeretében tudja kialakítani és képviselni. Ennek érdekében a MEKH többkörös konzultáció- és egyeztetéssorozatot indít, amelynek első lépéseként a földgáz- és hidrogénszabályozást érintő fontosabb témákat áttekintő, közzétett konzultációs kérdőív kérdéseire várja minden érintett fél válaszát. A konzultációs kérdőív az alábbi hivatkozás megnyitásával érhető el:

http://www.mekh.hu/download/e/d3/11000/dekarbonizacios_konzultacios_kerdessor.pdf

A konzultációs kérdőívre adott válaszokat a MEKH a dekarb@mekh.hu email címre várja 2022. május 13-ig.

A kérdőívre adott válaszok beérkezését követően, 2022 májusában és júniusában a MEKH meghívásos workshopokat tart személyes jelenléttel a dedikált hidrogéninfrastruktúra és -piac kialakításáról, a megújuló és alacsony karbontartalmú gázoknak a meglévő gázinfrastruktúrához való hozzáféréséről, a dekarbonizációs csomaghoz kapcsolódó fogyasztóvédelmi kérdésekről, valamint a közös keresleti forgatókönyveken alapuló villamosenergia- és földgáz-hálózatfejlesztés kérdéseiről.

A konzultáció során beérkezett írásos észrevételek és a workshopok során kitárgyalt álláspontok átfogó értékelését a MEKH 2022. őszén tervezi ismertetni az érdeklődőkkel.

Letölthető dokumentumok:
Hidrogén és dekarbonizált gázpiaci csomag a földgázirányelv és -rendelet felülvizsgálatának rövid összefoglalása (PDF / 385 KB)
Konzultációs kérdéssor a dekarbonizációs csomag tervezetének gázszabályozási kérdéseivel kapcsolatban (PDF / 758 KB)”

Forrás:
A MEKH nyilvános konzultációt indít a dekarbonizációs csomag javaslataival és jövőbeni hazai implementációjával kapcsolatban; Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH); 2022. április 13.