közigazgatás: magyar

Figyelmeztetés: Sürgősen ellenőrizze a személyi okmányait!

Szerző: 2022. május 1.No Comments

„Már csak két hónapig, június 30-ig érvényesek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, útlevelek és a forgalmi engedélyek – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton, a Facebookon. Tapasztalatok szerint a fővárosban és környékén több hetes várakozásra kell számítani, vidéken ez nem jellemző.

György István kifejtette, számos olyan élethelyzet van, ahol a lejárt okmányok kellemetlenséget jelentenek, így például a banki ügyintézésnél, a postákon az ajánlott levelek átvételénél, a patikákban bizonyos gyógyszerek kiváltásánál, autóvezetésnél, külföldi utazásoknál, valamint a közösségi közlekedés bérletvásárlásainál.

Az államtitkár mindenkitől azt kérte, hogy minél előbb újítsa meg a 2022. május 31-e előtt lejáró személyi okmányait (személyi igazolványát, jogosítványát, útlevelét) a kormányhivatalokban, míg akiknek a műszaki engedélye járt le, azoknak a gépjármű vizsgaállomásokat kell felkeresniük.

A kormányablakok az ország több mint 300 helyszínén akár időpontfoglalás nélkül is fogadják az ügyfeleket – tette hozzá.

A jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha már megvan az orvosi alkalmassági engedély, amelyet a háziorvosnál lehet beszerezni.

“Kérjük éljenek ezzel a lehetőséggel és minél hamarabb történjen meg az okmányok megújítása, hiszen az utolsó pillanatra hagyott ügyintézés jelentős nehézséget okozhat” – fogalmazott György István.

Korábban írtunk arról, hogy több százezer lejárt okmányt kell most meghosszabbítani, viszont akkor Budapesten és Pest megyében egyes kormányablakokban hetekre előre (akár július elejéig) nem lehetett időpontot foglalni a kormányablakokba.

Szombati szúrópróbaszerű időpontfoglalási kísérleteink eredménye magánútlevél ügyintézésére (legkorábbi foglalható dátum az időpontfoglaló rendszerben):
Budapest, IV. kerület: július 25., VI. kerület: július 18., XIV. kerület: július 11., XIII. kerület: június 18., XIV. kerület: július 7., XXIII. kerület: július 5.
Székesfehérvár: június 1., Gödöllő: július 11., Vác: június 20., Dabas: május 19., Diósd: május 28., Szekszárd: június 2., Veszprém: május 3., Szombathely: május 2., Sopron: május 24., Nyíregyháza: május 2.”

Forrás:
Figyelmeztetés: Sürgősen ellenőrizze a személyi okmányait!; Infostart / MTI; 2022. április 30.