Skip to main content
közigazgatás: magyar

Továbbra is dr. György István felügyeli a területi közigazgatást

Szerző: 2022. május 29.No Comments

„Folytatja munkáját dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, aki május 25-én vette át kinevezési okiratát Novák Katalin köztársasági elnöktől és Orbán Viktor miniszterelnöktől a Karmelita kolostorban.

A közigazgatás 2010-ben indult átalakításának célja a bürokráciacsökkentés, az ügyintézés hatékonyságának növelése és az ügyfélbarát elektronikus szolgáltatások bevezetése. Ebben a munkában 2014-től dr. György István Fővárosi Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottként vett részt, majd 2020 elejétől államtitkárként koordinálja az ország 20 kormányhivatalának és több mint 300 kormányablakának működését is.

A területi közigazgatás feladatainak összehangolása jól működő intézményrendszert hozott létre, amely a 2020 tavaszán kirobbant koronavírus-járványban is gyorsan és rugalmasan alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Így sikerrel folytatta a pandémia elleni védekezést, a tömeges teszteléseket, illetve az oltási kampány szervezését. A közigazgatási fejlesztések azonban a járvány kitörését követően sem álltak le: tucatnyi új kormányablak nyílt, valamint mára már több mint 3 ezer különböző ügy esetén lett elérhető az online ügyintézés.

Az elkövetkező években is folytatódik a területi közigazgatás fejlesztése és hatékonyabbá tétele. Ennek keretében mind nagyobb teret nyer a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, az automatikus döntéshozatal, aminek köszönhetően egyszerűbben és hatékonyabban tuják intézni az állampolgárok ügyeit. Az új, videotechnológiára épülő fejlesztések révén az ügyfeleknek már nem kell majd a hivatalokat és kormányablakokat személyesen felkeresniük, hanem az ügyintézővel akár otthonról, számítógépről kommunikálva intézhetik ügyeiket.”

Forrás:
Továbbra is dr. György István felügyeli a területi közigazgatást; Kormányhivatalok; 2022. május 26.