gazdaságinformatikaközigazgatás: magyartársadalom

A bölcsész szakon végzett nőkből kerül ki végül a legtöbb informatikus

Szerző: 2022. június 12.No Comments

„Érdekes kutatás eredményeit közölte a napokban a No Fluff Jobs, ami a nők IT-piaci esélyeit és lehetőségeit vizsgálta – nem csupán a már a szektorban dolgozó nők, hanem azok között is, akik szakmai karrierjüket ezen a területen képzelik el a jövőben. A felmérés egyik meglepetése az volt, hogy a jelek szerint nem a műszaki végzettséggel rendelkezők közül kerül ki végül a legtöbb informatikus, hanem egy eredetileg teljes más szakirány felé elindultakból.

Ez nem más, mint a bölcsészet, amely szakirányon végzett nők körében kimagaslóan magas (35,7%) az érdeklődés az informatikai iparág iránt. Ez egészen konkrétan több mint kétszer magasabb arányt jelent, mint a természettudományos szakokon (16%) vagy társadalomtudományi szakokon (14,3%) végzettek esetében. Érdekes módon a műszaki-mérnöki felsőfokú tanulmányokat folytatókat közül csak alig (5,4%) akad olyan, aki végül informatikus lesz majd – ennél kevesebben már csak a művészként végzettek közül (3,5%) szegődnek át erre a területre.

A felmérés szerint sokan átképzés útján kerültek a szektorba, de figyelemre méltó az autodidakta módon tanult személyek száma is. Mindkét forma lehetőséget ad a nők számára, hogy a munka, a gyermeknevelés és a családi teendők mellett újratervezzék időbeosztásukat, és eséllyel induljanak el az IT-pályán.

Arra a kérdésre, hogy mi ösztönözhet az IT-szektorban való munkavállalásra, a válaszadók egyértelműen a magasabb fizetést jelölték meg (69,7%), de éppilyen fontos szempont a távmunka lehetősége (67,4%), illetve az, hogy az informatikai terület izgalmas lehetőségeket rejt (61,8%).

A további érdekes megállapításokat tartalmazó teljes kutatás a No Fluff Jobs weboldaláról tölthető le.”

Forrás:
A bölcsész szakon végzett nőkből lesz a legtöbb végül informatikus; Prog.hu; 2020. május 30.