Európai Uniógazdaságpolitikaszakirodalomtársadalomterületfejlesztés

Kérdéses az uniós forrásokból finanszírozott vidékfejlesztési beruházások hosszabb távú eredményessége

Szerző: 2022. július 3.No Comments

„2007 óta az Európai Bizottság több mint 25 milliárd eurót költött a vidékfejlesztési alapokból az uniós vidéki gazdaság diverzifikálására és a vidéki területek infrastruktúrájának fejlesztésére. Az Európai Számvevőszék ma közzétett különjelentése szerint azonban ezen intézkedések sikere tagállamonként és ágazatonként igencsak eltérő volt. Hogy csak egy példát említsünk, a beruházások gyenge gazdasági teljesítménye, illetve törvényellenes magáncélú használata az uniós finanszírozású vidéki turisztikai projektek tartósságára és életképességére is kihat. A számvevők azt javasolják az Európai Bizottságnak, hogy ossza meg a legjobb gyakorlatokat arról, hogyan irányíthatók a források egyértelműbben az életképes projektekre, hogyan enyhíthetők a projektek magáncélú használatával kapcsolatos kockázatok és hogyan aknázhatók ki a nagy adatbázisokban rejlő lehetőségek.

„Az Unió jelentős összegeket fektetett be olyan intézkedésekbe, amelyek célja a vidéki gazdaság mezőgazdaságtól és erdőgazdálkodástól való függőségének csökkentése, a munkahelyek fenntartása és létrehozása, és a vidéki területek infrastruktúrájának javítása – nyilatkozta Viorel Ștefan, az ellenőrzést vezető számvevőszéki tag. – Fontos ugyanakkor, hogy az uniós finanszírozású projektek tartósak legyenek ezeken a területeken. Úgy véljük, hogy az Uniónak többet kellene tennie az olyan projektek előmozdítása érdekében, amelyek az uniós támogatásból hosszú távú előnyöket és megfelelő ár-érték arányt biztosítanak.””

Forrás:
Nem minden vidékfejlesztési beruházás eredményei maradnak fenn hosszú távon; Európai Számvevőszék; 2022. június 20.
12/2022. sz. különjelentés: Tartós eredmények a vidékfejlesztés területén: a legtöbb projekt működőképes marad az előírt időszakra, de hosszabb ideig tartó eredményekre is lenne lehetőség; Európai Számvevőszék; 2022. június (PDF) és HTML (angolul)
Az Európai Bizottság válaszai az Európai Számvevőszék 12/2022. sz. különjelentésére: Tartós eredmények a vidékfejlesztés területén; Európai Bizottság; 2022. május 25. (PDF)
Nyílt hozzáférésű adatok a 12/2022. sz. különjelentéshez: Tartós eredmények a vidékfejlesztés területén; Data Europa EU
Időrendi áttekintés – 12/2022. sz. különjelentés; Európai Számvevőszék; 2022 (PDF)