Skip to main content
Európai UniógazdaságinformatikaInternetpolitikatársadalom

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomag: a Bizottság üdvözli, hogy a digitális szolgáltatásokra vonatkozó új uniós szabálykönyv megkapta az Európai Parlament jóváhagyását

Szerző: 2022. július 10.No Comments

„A Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament elfogadta a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra és a digitális piacokról szóló jogszabályra irányuló, 2020 decemberében előterjesztett javaslatát.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomag a maga nemében első átfogó szabálykönyvként szolgál majd a mindannyiunk mindennapi életében meghatározó szerepet betöltő online platformok számára. Az új szabályok az egész EU-ban alkalmazandók lesznek, és biztonságosabb, nyitottabb digitális teret fognak teremteni, amely garantálja az alapvető jogok érvényesülését.

Margrethe Vestager, a Bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke erről így nyilatkozott: „Az Európai Parlament az egész világon úttörőnek számító koncepciót fogadott el: az online platformok szigorú és ambiciózus szabályozását. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály biztosítja a felhasználói jogok védelmét az online térben. A digitális piacokról szóló jogszabály pedig tisztességes és nyitott online piacokat hoz létre. Ez lehetővé teszi például az interneten terjedő jogellenes gyűlöletbeszéd elleni fellépést is, illetve az interneten vásárolt termékek biztonságosságának számonkérését. A nagy platformoknak tartózkodniuk kell attól, hogy csak saját érdekeik szerint járjanak el, meg kell osztaniuk adataikat más vállalkozásokkal, és szélesíteniük kell az alkalmazás-áruházak kínálatát. A piaci méret ugyanis felelősséggel jár – nagy platformként bizonyos dolgokat kötelességük megtenni, és vannak dolgok, amelyeket nem tehetnek meg.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos hozzátette: „10 évvel ezelőtt lezárult az óriásbankok világa, amelyek „túl nagyok ahhoz, hogy csődbe menjenek”. Most – a digitális szolgáltatási jogszabálycsomagnak köszönhetően – végre a múlté lesznek azok a platformok, amelyek „túl nagyok ahhoz, hogy következményekkel kelljen számolniuk”. Végre kiépül az egységes digitális piac, amely egyben a „szabad világ” legnagyobb piaca. Ezentúl az egész EU-ban mindenütt ugyanazok a kiszámítható szabályok érvényesülnek, mind a 450 millió polgár számára biztonságosabb és méltányosabb digitális teret eredményezve.”

Azt megelőzően, hogy az Európai Parlament első olvasatban elfogadta a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagot, a társjogalkotók a digitális piacokról szóló jogszabályról március 24-én, a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról április 23-án jutottak politikai megállapodásra. Az új szabályokat az EU-n belül a legnagyobb online platformok szabályozó hatóságaként a Bizottság fogja érvényesíteni. A Bizottság minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a szabályok hatálybalépésekor készen álljon e szerepre.

A következő lépések

Miután az Európai Parlament első olvasatban elfogadta a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagot, most mindkét szöveg az Európai Unió Tanácsának hivatalos jóváhagyására vár. Aláírásukat követően a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály és a digitális piacokról szóló jogszabály kihirdetésre kerülnek a Hivatalos Lapban. Mindkét jogszabály húsz nappal a Hivatalos Lapjában való kihirdetését követően, az ősz folyamán lép majd hatályba.

Háttér-információk

A Bizottság 2020. december 15-én terjesztette elő a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra és a digitális piacokról szóló jogszabályra vonatkozó javaslatait.Az Európai Parlament és a Tanács a digitális piacokról szóló jogszabályról 2022. március 24-én, a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról pedig április 23-án írt alá politikai megállapodást. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabállyal, illetve a digitális piacokról szóló jogszabállyal kapcsolatos aktualizált „Kérdések és válaszok” az interneten elérhetők.

További információk

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály: Kérdések és válaszok (aktualizált változat)

A digitális piacokról szóló jogszabály: Kérdések és válaszok (aktualizált változat)

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály tájékoztató oldala

A digitális piacokról szóló jogszabály tájékoztató oldala

Forrás:
A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomag: a Bizottság üdvözli, hogy a digitális szolgáltatásokra vonatkozó új uniós szabálykönyv megkapta az Európai Parlament jóváhagyását; Európai Bizottság; 2022. július 5.