közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Ezrével töltik le a járműtulajdonosok az adóhivatal NAV-Mobil okostelefonos alkalmazását

Szerző: 2022. szeptember 11.No Comments

„Az elmúlt egy hétben több mint negyvenezren töltötték le a NAV-Mobil okostelefonos applikációt, szeptember eleje óta percenként átlagosan négy letöltést regisztrálnak – erről tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője. Kis Péter András hozzátette: az érintettek feltehetőleg azért telepítették az adóhivatali appot, hogy a lehető legegyszerűbb és legmodernebb módon fizessék be a gépjárműadót, amely éppen a napokban esedékes.

Másfél millió érintett

A szóvivő felidézte, hogy idei gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell leróni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Erre a hónap elején csaknem másfél millió adófizető figyelmét hívta fel a hatóság, mégpedig úgy, hogy a szervezet levelet küldött a címzettek elektronikus tárhelyére. Ezután ugrottak meg a NAV mobiltelefonos applikációjának letöltési számai. Az alkalmazás egyébként a Google play áruházban és az Apple store-ban is elérhető.

Régi és új

A gépjárműadó rendezésére egyébként több módszer is adott. Az egyik a telefonos applikáció, ahol a Gépjárműadó-menüpontjot kell keresni. Emellett a címzetteknek kiküldött hatósági elektronikus levélben van egy közvetlen fizetési link is, amely internetes bankkártyás fizetést tesz lehetővé.

Ezek mellett a hagyományosnak mondható megoldások is rendelkezésre állnak, így például szóba jön a banki átutalás. – Ha valaki ezt a módszert választja, a közlemény rovatba – a rendszám helyett – mindenképpen írja be az adószámot vagy az adóazonosító jelet. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késve tudja a befizetőt azonosítani – hívta fel a figyelmet Kis Péter András.

Tájékozódni? Online!

A szóvivő hozzátette, hogy júliusban elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja az adóhivatal által nyilvántartott adatait és adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is azt elektronikusan.”

Forrás:
Már nem csak a parkolást intézik telefonon az autósok; Világgazdaság; 2022. szeptember 11.