Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Már nem a Covid miatt nőnek a kórházi várólisták

Szerző: 2022. október 16.No Comments

„ 2019 tavaszán 25 ezren, idén már 50 ezren vártak valamilyen műtétre az országban. Az egészségügyi közgazdász arra figyelmeztet, hogy a kórházak húsz százalékkal kevesebb beteget látnak el, mint a járvány előtt, 2019-ben.

A kórházi várólistákat nézve egyáltalán nem meglepő, hogy a kormány drasztikus beavatkozásra készül – mondta az InfoRádiónak Sinkó Eszter. Az egészségügyi közgazdász szerint kifejezetten jó irány, ha megszabják azt is, hogy osztályonként hány beavatkozást kell elvégezni, mert eddig ezt a kórházakra bízták.

„Szerintem nem büntetés lesz, hanem plusz ösztönzőt vezethet majd be a kormány” – fogalmazott, majd arról beszélt, hogy bár a Covid-járvány valóban visszavethette a műtétek számát, de azt, hogy a három évvel ezelőtti 80 százalékán teljesítenek a kórházak, már nem lehet magyarázni a pandémiával.

Húsz százalékkal kevesebb beteget látnak el, mint 2019-ben és ezért is vannak hosszabb várólisták.

Viszont releváns hivatkozás az, ha nincs elegendő olyan munkatárs, akik képes ezeket a műtétek, beavatkozásokat elvégezni. Mind az orvosi, mind a szakdolgozói létszámban súlyos hiányok vannak. Ezért a kormánynak erőfeszítéseket kell tenni, hogy a szakdolgozói létszámot stabilizálja, sőt növelje, mert a szakemberhiány már műtéteket akadályoz – tette hozzá.

Nem tartja valószínűnek azt a lapértesülést, miszerint azokban a kórházakban, ahol nem végeznek el kellő számú operációt, a biztosító akár meg is szüntetheti az adott tevékenység finanszírozását és ezzel a kórház működtetését. Úgy fogalmazott: nem volna szabad csak az orvosokon és az ápolókon elverni a port, mert a kormány meghagyta az átlagfinanszírozást, és ez azt jelentette, hogy az intézményeknek a bevétele nem függ attól, hány beavatkozást végeznek el. Ezen Sinkó Eszter szerint változtatni kellene.

Ezenkívül úgy véli, rendezni kell a szakdolgozói fizetéseket és differenciálni az orvosi béreket, mert egy klinikán, éjszakai ügyeleten jóval nagyobb a terhelés, mint a járóbeteg-ellátáson. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott Sinkó Eszter: a szakdolgozók fizetésemelése megúszhatatlan, és bár jövőre 130 milliárdot szánnak erre, de kérdés, hogy a dolgozók kitartanak-e addig, amíg ez megtörténik. ”

Forrás:
Sinkó Eszter: már nem a Covid miatt nőnek a kórházi várólisták; Tatár Tímea; Infostart / InfoRádió; 2022. október 12.