Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Közelíti az 50 milliárdot a kórházak adóssága

Szerző: 2022. október 22.No Comments

„A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója szerint szeptember végén már 46,2 milliárd forintra nőtt a járó-és fekvőbetegellátást végző intézmények tartozása. Az államkincstár adatai szerint egy hónap alatt majdnem hárommilliárddal nőtt a kifizetetlen számlák összege.

Tovább nőtt a kórházak adóssága, meghaladja a 46 milliárd forintot is és még mindig nem fizettek annak a közel négyezer kórházi beszállítónak, akik a járó-és fekvőbetegellátás számára biztosítják az orvosi eszközöket, műtéti felszereléseket.

A Magyar Államkincstár (MÁK) szeptember végi adatai szerint a kifizetetlen számlák összege elérte a 38,4 milliárd forintot, ami augusztushoz 2,8 milliárd forint emelkedést jelent. Az állammal szemben fennálló tartozás 0,6 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 37,8 milliárd forint, amelyből 0,9 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója egy szakmai konferencián ma azt mondta: szeptember végén 46,2 milliárd forint volt az intézmények adóssága.

A NEAK vezetője a tartozással rendelkező intézmények közé sorolta azokat az egyetemi klinikákat is, melyek már nem tartoznak jelentési kötelezettséggel a MÁK felé, mert alapítványi fenntartásban működnek. Augusztus végén az egyetemi klinikákkal együtt az kórházi adósság elérte a 43 milliárd forintot.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára Rásky László már augusztus végén megjósolta, hogy az őszi hónapokban tovább nőhet a tartozásállomány és elérheti az 50 milliárd forintot is, ehhez pedig már nem sok hiányzik.

Így alakult eddig a tartozás a MÁK szerint 2022-ben:
* Január: 3,3 milliárd forint,
* Február: 13 milliárd forint,
* Március: 16,1 milliárd forint,
* Április: 20 milliárd forint,
* Május: 22 milliárd forint,
* Június: 24,9 milliárd forint,
* Július: 29,2 milliárd forint,
* Augusztus : 35,6 milliárd forint
* Szeptember: 38,4 milliárd forint

A MÁK azt írja: az adatszolgáltatásra kötelezett 581 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma tárgyhóban 460, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 236 intézmény rendelkezik.”

Forrás:
Bejött a jóslat: közelíti az 50 milliárdot a kórházak adóssága; Koncsek Rita; Napi.hu; 2022. október 21.