Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődéstechnikatudomány

Már telepítik Magyarország legújabb és eddigi legerősebb szuperszámítógépét

Szerző: 2022. október 24.No Comments

„5 petaflops teljesítményével a világ TOP 500 szuperszámítógépének rangsorában debütál hazánk legújabb és eddigi legerősebb szuperszámítógépe, a Komondor. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer a teszteket követően hamarosan a felhasználók rendelkezésére áll.

A hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkező szuperszámítógép, azaz a High Performance Computing (HPC) infrastruktúra ma már nélkülözhetetlen a tudományos életben éppúgy, mint az innovatív ipari megoldások kidolgozásánál. A mindennapokban olyan feladatok megoldásában segít, mint például a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás vagy az orvostudomány legújabb vívmányainak fejlesztése.

A legújabb magyar szuperszámítógép, a Komondor telepítése szeptemberben kezdődött meg a KIFÜ, Debreceni Egyetem Kassai úti campusán található Szuperszámítógép Központjában. Az új szupergép teljesítménye 5 HPC petaflopsra tehető, amely a nagy kapacitású processzoros és a grafikus számítási egységek mellett dedikált Mesterséges Intelligencia, valamint Big Data partíciót is tartalmaz. Az energiahatékony hűtéssel ellátott Komondor a hazai felsőoktatást, közoktatást, kutatás-fejlesztést, könyvtárakat, közgyűjteményeket és egyéb közintézményeket kiszolgáló, KIFÜ biztosította hálózat révén 100 Gb/s sávszélességgel lesz elérhető. A gép kapacitását a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik térítésmentesen vehetik igénybe, valamint bizonyos feltételekkel az innovatív – kutató-fejlesztő tevékenységet végző – piaci szereplők számára is elérhető ez a lehetőség.

„Egy 2020-as kormányhatározat (1422/2020. (VII. 23.) a KIFÜ-t jelölte ki a nemzeti HPC infrastruktúra fejlesztéséért, üzemeltetéséért, valamint a nemzeti kompetencia központ működtetéséért felelős szervezetnek. Az azóta eltelt időszakban jött létre a KIFÜ HPC Kompetencia Központ. A központ feladat a hazai HPC közösség kiépítése és a szuperszámítástechnika népszerűsítése, valamint a külföldi szakmai partnerekkel történő aktív kapcsolattartás. A Központ célja, hogy segítse a felhasználókat a szuperszámítástechnikában rejlő potenciál megismerésében, a specifikus ismeretek elsajátításában. A HPC projektünk az évtized legnagyobb volumenű hazai informatikai fejlesztése, amelynek köszönhetően olyan szuperszámítógép kezdi meg működését, amely teljesítménye 50 000 laptop teljesítményével azonos” – mondta el Dr. Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség általános elnökhelyettese.”

Forrás:
50 000 laptop teljesítménye, egyetlen szuperszámítógépben – megérkezett Komondor, hazánk legerősebb szuperszámítógépe; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ); 2022. október 20.
Lásd még:

„2022-ben érkezik a Szuperszámítógép Központba Komondor, melynek partíciói összességében a jelenlegi HPC kapacitás tízszeresét, 5 petaflops-ot fognak biztosítani a felhasználók számára.

Architektúráját tekintve a kapacitás mintegy négyötödét a GPU gyorsított partíció fogja adni, de a rendszerben ezen kívül külön lesz tisztán CPU, valamint dedikált mesterséges intelligencia (MI) és Big Data partíció is. A rendszert egy több, mint 10 petabyte tárhelyű több szintű tárolórendszer egészíti ki.

A szuperszámítógép rendkívül korszerű, energia hatékony technológiával épül fel, így a hatalmas számítási teljesítmény ellenére is az elektromos energia igénye alig több, mint 300 kW.

A gép különösen környezetbarát ún. melegvíz hűtési megoldást alkalmaz, amely lehetővé teszi a gép által termelt hulladékhő újrahasznosítását, valamint a kiemelten energiatakarékos passzív hűtést.

A rendszer a következő részegységekből áll:

  • „CPU only” partíció
    140 node, egyenként 2 db 64 magos AMD EPYC™ 7763 (Milan) CPU és 256 GB RAM (összesen 17920 core), 200Gb/s Slingshot interconnect
    Teljesítménye: 0,7 petaflops (Rmax)
  • „Gyorsított (GPU)” partíció
    50 node, egyenként 1 db 64 magos AMD EPYC™ 7763 (Milan) CPU és 256 GB RAM és 4 db NVIDIA A100 GPU (összesen 200 db GPU), 2x200Gb/s Slingshot interconnect
    Teljesítménye: 4 petaflops (Rmax)
  • „Mesterséges intelligencia (AI)” partíció
    2 node (HPE Apollo 6500 Gen10 Plus), egyenként 2 db 64 magos AMD EPYC™ 7763 (Milan) CPU és 512 GB RAM és 8 db NVIDIA A100 GPU (összesen 16 db GPU), 2x200Gb/s Slingshot interconnect
    Teljesítménye: 0,3 petaflops (Rmax)
  • „Big Data (Data Analytics)” partíció
    1 node (SMP/NUMA), 12 db 18 magos Intel® Xeon® Gold 6254 CPU (összesen 216 core) és 9 TB RAM, 2 TB SSD, 2x200Gb/s Slingshot interconnect
    Teljesítménye: 21 teraflops (Rmax)
  • Storage
    3 szintű integrált adattároló 400 TB ultragyors tárolóegységgel a munkaterület számára (300 Gbyte/s), 1,5 PB gyors tárolóegységgel rövidtávú tárolásra, 10 PB hosszútávú archiváló rendszer

Forrás:
Komondor; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ)