Skip to main content
közigazgatás: magyartörvények, határozatok

Bővültek a Miniszterelnöki Kabinetiroda feladatai a védelem és biztonság területén

Szerző: 2022. október 30.No Comments

„ Még inkább Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kezében összpontosul az ellenőrzés.

A védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló, tavaly megjelent törvény végrehajtásához kapcsolódó hat kormányrendelet jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben – írja a Telex.hu.

Emlékeztetnek, hogy a Népszava már a múlt héten írt arról, hogy tovább bővül a Rogán Antal alá tartozó „védelmi szuperhatóság”, és a most megjelent jogszabályok – valamint a polgári védelemről szintén hétfőn kiadott kormányrendelet – ezt az értesülést erősítik meg.

A „védelmi és biztonsági célú ellenőrzésekről” szóló kormányrendelet – és a rendelet alapjául szolgáló törvény szerint – a minisztériumok, a Miniszterelnöki Kormányiroda, a kormányzati főhivatalok, központi hivatalok és a nemzetbiztonsági szolgálatok védelmi és biztonsági feladatainak teljesítését ellenőrzését írja elő. A rendelet egy helyen említi a Nemzeti Eseménykezelő Központot, amelyet a korábbi lapértesülések szerint a „védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” üzemeltet, és amelynek fő feladata az összkormányzati válságkezelés, illetve a különleges jogrendi feladatellátás szakmai koordinációja és összehangolása lesz.

Ez az új központ kiválthatja a korábbi operatív törzsek és rendkívüli jogrendi munkacsoportok működését – értelmezi a fejleményeket a lap.

A rendelet szerint az ellenőrzéseket éves ellenőrzési terv alapján végzik, az azok alapján készült jelentéseket a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve „a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti információs államtitkára útján a kormány részére terjeszti elő”. Ezt a posztot Kovács József látja el. Emellett a rendelet előírja, hogy „a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” évente beszámolót is készít a kormánynak az intézkedési tervekben foglaltak megvalósításáról.

A kormány egy másik rendeletével a védelmi és biztonsági ellenőrzésre kötelezett intézményeknél „védelmi és biztonsági célú gyakorlatokat” ír elő. Ennek célja, hogy „az államigazgatás szervének, szervezetének védelmi és biztonsági eseményre való reagálási, és az arra vonatkozó kezelési képességét az ágazati gyakorlaton és a központi gyakorlaton keresztül rendszeresen ellenőrizhessék”.

A szabályok megsértéséért legfeljebb ötmillió forintos bírság szabható ki. Hozzáteszik: arról, hogy egy védelmi és biztonsági ellenőr egy vizsgálatnál esetleg összeférhetetlen-e, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, azaz jelenleg Rogán Antal dönt. ”

Forrás:
Változott a védelmi és biztonsági tevékenységek szabályozása; Infostart; 2022. október 25.
Magyar Közlöny; 2022. évi 171. szám; 2022. október 24. (PDF)
Az említett rendeletek:

  • 402/2022. (X. 24.) Korm. rendelet A polgári védelmi kötelezettségről 6971. o.
  • 403/2022. (X. 24.) Korm. rendelet A védelmi és biztonsági célú ellenőrzésekről 6974. o.
  • 404/2022. (X. 24.) Korm. rendelet A védelmi és biztonsági képzések szabályairól 6981. o.
  • 405/2022. (X. 24.) Korm. rendelet A védelmi és biztonsági célú gyakorlatokról 6982. o.
  • 406/2022. (X. 24.) Korm. rendelet A védelmi és biztonsági bírság szabályairól 6985. o.
  • 407/2022. (X. 24.) Korm. rendelet Egyes gazdasági társaságoknak a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény szerinti ellátási kötelezettségeiről 6987. o.
  • 408/2022. (X. 24.) Korm. rendelet Egyes védelmi és biztonsági tevékenységekkel kapcsolatos belügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról 6988. o.
  • 409/2022. (X. 24.) Korm. rendelet Egyes honvédelmi tárgyú kormányrendeleteknek a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény hatálybalépésével összefüggő módosításáról 6999. o.
  • 410/2022. (X. 24.) Korm. rendelet Egyes kormányrendeleteknek a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény hatálybalépésével összefüggő módosításáról 7004. o.
  • 411/2022. (X. 24.) Korm. rendelet A postai szolgáltatások különleges jogrend és az összehangolt védelmi tevékenység időszakára való felkészítésének rendszeréről, feladatairól, működési feltételeiről 7007. o.