Skip to main content
Európai UnióhírközlésinformatikaInternettávközléstechnikatudomány

A Bizottság üdvözli az IRIS², az uniós biztonságos konnektivitási program elindításáról szóló megállapodást

Szerző: 2022. november 21.No Comments

„A Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament és az uniós tagállamok ma megállapodásra jutottak a 2,4 milliárd euró költségvetésű uniós biztonságos konnektivitási programmal (2023–2027) kapcsolatban. A program célja az „IRIS²” (a rezilienciát, az összekapcsolhatóságot és a biztonságot szolgáló műholdas infrastruktúra) elnevezésű uniós műhold-konstelláció telepítése. A tárgyalások lezárultak, így a jogi szöveg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé kerülhet a végleges jóváhagyás céljából.

Gazdaságunk működése és biztonságunk egyre nagyobb mértékben függ a biztonságos és reziliens konnektivitástól. Európa számára rendkívül fontos, hogy szuverén, autonóm és biztonságos konnektivitási infrastruktúrát alakítson ki.

A digitális hiperkonnektivitás és a technológiai átalakulás következtében példátlan mértékben ugrott meg a peremhálózati technológiáktól függő szolgáltatások iránti kereslet. A kormányzati igények és a műholdas kommunikációs megoldások egyaránt gyorsan változnak. Az alacsony Föld körüli pályán keresztül megvalósuló műholdas összeköttetés lehetővé teszi Európa számára, hogy ultrabiztonságos összeköttetést biztosítson a fegyveres erők számára. Az EU űralapú biztonságos kommunikációs rendszere arra törekszik, hogy kielégítse ezeket a megnövekedett és változó igényeket, és korlátlan módon biztosítsa a garantált hozzáférést azáltal, hogy elkerüli a harmadik országoktól való függőségeket és megerősíti értékláncaink rezilienciáját. Az európai kvantumkommunikációs infrastruktúra (EuroQCI) integrálásával magában foglalja a biztonságos titkosításra szolgáló legújabb kvantumkommunikációs technológiákat is. Az innovatív és forradalmi technológiák fejlesztésén, valamint a New Space ökoszisztéma felhasználásán alapul ez a rendszer.

Következő lépések

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság között létrejött politikai megállapodást az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak még hivatalosan jóvá kell hagynia.

A Bizottság hamarosan több, a programról szóló rendeletben meghatározott végrehajtási jogi aktust terjeszt elő. Ezzel párhuzamosan a Bizottság dolgozik a biztonságos konnektivitási rendszer gyors létrehozásához szükséges kiírási feltételek kidolgozásán.

Háttér-információk

A 2023–2027-es időszakra vonatkozó uniós biztonságos konnektivitási program létrehozásáról szóló, 2022. február 15-én előterjesztett javaslat az EU harmadik kiemelt űrprogramja a Galileo és a Kopernikusz után.

A program célkitűzései a következők:

  • létrehozni egy szuverén, világűrbe telepített biztonságos konnektivitási rendszert, amely biztonságos, autonóm, megbízható és költséghatékony műholdas kormányzati kommunikációs szolgáltatásokat nyújt a kormányzati felhasználók számára, támogatva a kritikus infrastruktúrák védelmét, a megfigyelést, a külső fellépéseket, a válságkezelést valamint a gazdaság, a környezet, a biztonság és a védelem szempontjából kritikus alkalmazásokat; továbbá
  • lehetővé tenni, hogy a magánszektor kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtson többek között a nagy sebességű széles sávú hálózatok és a zökkenőmentes konnektivitás további fejlesztésének elősegítése érdekében, a kommunikációs holtsávokban is, és növelve a tagállami területek közötti kohéziót, hozzájárulva ezáltal az európai digitális évtized céljainak megvalósításához.

A program fokozni fogja az uniós ipar – többek között a kkv-k és az induló innovatív vállalkozások – versenyképességét a műholdas kommunikációs megoldások és szolgáltatások terén. Az innováció és a szélesebb körű kereskedelmi hasznosítás hajtóereje a műszaki fejlesztések és kormányzati felhasználásuk.

További információk

Javaslat – Rendelet a biztonságos konnektivitásra irányuló, 2023–2027-es időszakra szóló uniós program létrehozásáról

Világűrbe telepített biztonságos uniós konnektivitási rendszer

Tájékoztató

Forrás:
A Bizottság üdvözli az IRIS², az uniós biztonságos konnektivitási program elindításáról szóló megállapodást; Európai Bizottság; 2022. november 17.