Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Választ kapott az ügyészségtől a képviselő KRÉTA-ügyben: egy igen és két nem

Szerző: 2022. november 28.No Comments

„ A KRÉTA rendszer elleni támadás ügyében kérdezte Harangozó Tamás a Legfőbb Ügyészt. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy milyen nyomozás folyik az ügyben. Megkapta a választ.

Adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t – kezdi levelét Harangozó Tamás. A szocialista képviselő ezzel az állítólagos szeptember 20-ai támadással kapcsolatban kérdezte Polt Pétert.

Három kérdést tett fel:
*A kormányzat részéről tettek-e feljelentést a KRÉTA rendszert ért támadással kapcsolatban?
* Folyamatban van-e büntetőeljárás az adatvédelmi incidens NAIH részére, illetve az érintettek számára való tájékoztatás elmaradása ügyében? Amennyiben igen, milyen megállapítást tettek eddig a nyomozó hatóságok?
* Folyamatban van-e büntetőeljárás a információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette miatt? Amennyiben igen, milyen megállapítást tettek eddig a nyomozó hatóságok?

A hivatalos válasz szerint a KRÉTA informatikai rendszer ért incidenssel kapcsolatban a kormányzat részéről feljelentés a hatóságokhoz nem érkezett. A levél azonban úgy folytatódik, hogy a készenléti rendőrség más feljelentés alapján azonban nyomoz információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatt.

A Legfőbb Ügyész azzal fejezi be a levelet, hogy nincs folyamatban büntetőeljárás „tájékoztatás elmulasztása” miatt sem. ”

Forrás:
Választ kapott az ügyészségtől a képviselő KRÉTA-ügyben: egy igen és két nem; Infostart; 2022. november 23.