energiaközigazgatás: magyar

Schmidt Jenő: nehéz év elé néznek az önkormányzatok

Szerző: 2023. január 1.No Comments

„ Jövőre a földgáz alapú szolgáltatóknál az önkormányzatok és intézményeik távhődíjai jelentősen csökkennek, miután a kormány jövő októberig a jelenleginél jóval alacsonyabb szinten rögzítette az árakat. Ahol viszont nem távfűtés van, ott továbbra is egyedi kompenzációkra lesz szükség a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint.

Jövőre a földgázalapú szolgáltatóknál a jelenlegi szint csaknem felére esetnek vissza a települések és intézményeik távhődíjai – derül ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből. A szaktárca háromnegyed évre, vagyis 2023 szeptember végéig rögzíti a mostaninál lényegesen alacsonyabb szinten a földgázalapú szolgáltatóknál az önkormányzatok, és intézményeik távhődíjának árát.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke szerint ez azért jó az önkormányzatoknak, mert a távhő tekintetében a valós díj és a megállapított lakossági díj közötti részt valakinek fizetnie kell. A távhő nagy része gáz, ezért determinált volt a veszteség. Ebből adódóan jó hír, hogy a „kiszámíthatóbb lesz az élet” jövő év októberéig és kevesebb pénzt kell „beletennie” az önkormányzati szektornak.

Schmidt Jenő szerint az a kérdés, hogy olcsóbb lehet-e a gáz jövő júniusban, még továbbra is nyitott marad.

A fenti intézkedés mindazonáltal nem jelent megoldást azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem távhővel fűtik intézményeiket. Január 10-ig ki fogja hirdetni a miniszter, hogy melyik önkormányzat mekkora kompenzációt kap.

Már meg is jelent a 2023-as költségvetési törvény módosítása, amibe beépítették már a plusz költséget, így például szerepel benne, hogy a közvilágítás díja mennyi lesz ahelyett, ami a nyári költségvetési tervezetben volt. A különböző feladatok támogatásának összegébe kerül beépítésre a gáz és a villamosenergia árának növekedéséből származó költségek finanszírozása.

Az önkormányzatok hasonlóan nehéz évre számíthatnak jövőre is, a fejlesztések pedig csak uniós forrásból valósulhatnak meg – vélekedett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Önkormányzati pénzek

A jövő évi költségvetést módosító rendelet szerint az önkormányzati elszámolások támogatási jogcím előirányzata 11,7 milliárdról 7,7 milliárdra, a vis maior támogatások összege 4 milliárdról 2,7 milliárd forintra, a belterületi utak, járdák, hidak felújítására szánt összeg 500 millióról 0 forintra csökken.”

Forrás:
Schmidt Jenő: nehéz év elé néznek az önkormányzatok; Várkonyi Gyula; Infostart / InfoRádió; 2022. december 30.