gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) elindította online e-matrica-lekérdező felületét

Szerző: 2023. január 23.No Comments

„A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) elindította online e-matrica-lekérdező felületét, ahol egy adott járműre érvényes autópálya-matricákról lehet tájékozódni. Ezzel a társaság újabb lépést tett az ügyintézési folyamatok digitalizálására – közölte a szolgáltató kedden az MTI-vel.

Kiemelték, az ügyfelek igényeihez igazítva, az új vállalati digitalizációs törekvéseket szem előtt tartva indították el a saját e-matrica-lekérdezőjüket, amely a NÚSZ szerint ebben a témában az egyetlen pontos és hivatalos tájékoztatást tartalmazó online felület Magyarországon. A telefonos ügyfélszolgálatra érkező hívások közül minden ötödikben az adott járműre érvényes autópálya-matricáról érdeklődnek az ügyfelek, tavaly nagyjából 25 ezer alkalommal kérdeztek rá az e-matricára és az érvényességre – írták a közleményben.

Részletezték, hogy az e-matrica-lekérdező a társaság megújult nemzetiutdij.hu oldalán érhető el, a segítségével bárki megnézheti, hogy egy adott gépjárműnek a lekérdezés időpillanatában van-e érvényes autópálya-matricája.

Az adatok lehívása a NÚSZ Zrt. saját adatbázisából történik, amely teljes körű információt tartalmaz a hazai díjköteles utakra való matricavásárlásokról.

A lekérdezés eredménye nem függ a vétel módjától, helyétől, azaz mindegy, hogy a vignettát a NÚSZ Zrt.-nél vagy a társaság viszonteladó partnerein keresztül, benzinkúton, az interneten, SMS-ben vagy mobilapplikáción keresztül vették-e meg – hívták fel a figyelmet.

Hangsúlyozták, az érvényes e-matricák lekérdezése egyszerű és gyors, nincs szükség hozzá előzetes regisztrációra, csak a jármű felségjelzését és rendszámát kell megadni. Az eredmény mindig a lekérdezés időpontjára vonatkozik, és az éppen aktuálisan érvényes e-matricák adatait tartalmazza, így a vignetta típusát, érvényességi idejét, valamint több vármegyei matrica esetén a vármegyék felsorolását.

A közleményben kitértek arra, amennyiben a rendszer nem talál az adatbázisban érvényes e-matricát, a felületről egy kattintással el lehet jutni a társaság értékesítési felületére, ahol meg lehet venni a szükséges úthasználati jogosultságot.

Éves szinten mintegy 15 millió e-matricát vásárolnak a közlekedők körülbelül 6,5-7 millió járműre. Az autópálya-matricák legnagyobb részét személygépjárművekre (D1 díjkategória) veszik az úthasználók, nekik jelentheti a legnagyobb segítséget az újonnan induló e-matrica-lekérdező.

Az online felület bármikor használható, de különösen hasznos a díjköteles útra való felhajtás előtt, hiszen segítséget nyújt abban, hogy a közlekedők a hivatalos, pontos információ birtokában a szabályoknak megfelelően tudják használni a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakat – tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.”

Forrás:
Már online is tájékozódhatunk az érvényes e-matricákról a NÚSZ új felületén; Világgazdaság / MTI; 2023. január 17.