Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarművelődéspolitikatársadalom

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter alapvető átalakítást ígért

Szerző: 2023. január 29.No Comments

„Alsópetényben írt alá partnerségi megállapodást kamarai vezetőkkel a területfejlesztési miniszter.

A következő években alapvető változások zajlanak Magyarországon a területfejlesztési politikában, szeretnék csökkenteni a Budapest-központúságot, és jobban bevonják a régiókat a döntések előkészítésébe és végrehajtásába – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken a nógrádi Alsópetényben, ahol kamarai vezetőkkel írt alá partnerségi megállapodást.

Országos szinten együttműködik a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), de különösen fontos, hogy a megyei, helyi szereplők fokozottan vegyenek a döntéselőkészítésben, a döntéshozatalban, ezt követően a végrehajtásban is- mondta Navracsics Tibor.

„Szeretnénk oldani azt a Budapest-központúságot, amely nemcsak a településszerkezeti vagy a közlekedésszervezési adottságokból adódik, hanem mindeddig a fejlesztéspolitika sajátossága is volt, amelynek jegyében Budapesten születnek a döntések, sőt Budapesten születnek a tervek is, viszonylag kis nyitottsággal arra, hogy a Budapesten kívüli világ mit gondol, mire van szüksége, és hogyan lehetne egyes fejlesztéseket hatékonyabban végrehajtani” – fogalmazott.

A területfejlesztési miniszter az észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna hat megyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetőjével kötött stratégiai partnerségi megállapodást, amellyel szorosabbra fűzik a gazdasági együttműködést, összefogva a tudásbázist a területfejlesztési politikához.

A miniszter elmondta: voltak már kapcsolataik a régióban, konzultáltak az egyetemekkel, kétoldalú együttműködések korábban is működtek, most azonban az egész régióval szeretnének kialakítani olyan gazdasági együttműködést, amely a helyiek számára is segítséget jelent.

A minisztérium kormányzati intézkedésekről, tervezett kormányzati, törvényhozási lépésekről ad előzetes tájékoztatást partnereinek, adott esetben előzetes egyeztetésekre is sor kerül – tette hozzá.

Hatékonyabb, eredményesebb lehet a fejlesztéspolitika, ha partnerként együtt tudunk működni, ennek eredménye megjelenhet abban is, hogy az európai uniós források a legjobban hasznosuljanak a következő időszakban – hangsúlyozta Navracsics Tibor…”

Forrás:
Navracsics Tibor alapvető átalakítást ígért; Infostart / MTI; 2023. január 27.