Skip to main content
Európai UnióinformatikaInternetjog

Az Európai Unió trösztellenes hatóságai vizsgálat indítását tervezik a Microsoft Teams video- és üzenetküldő szolgáltatás miatt

Szerző: 2023. január 30.No Comments

„Az Európai Unió trösztellenes hatóságai azt tervezik, hogy vizsgálatot indítanak a Microsoft ellen a Teams video- és üzenetküldő szolgáltatás miatt – közölte a Politicóval az ügyet ismerő személyek.

A Slack 2020-as panasza alapján indított vizsgálat során a Microsoft ismét hivatalos uniós ellenőrzés alá kerülhet, több mint egy évtizeddel azután, hogy véget vetett egy hosszú trösztellenes vitának. Ez arról szólt, hogyan élt vissza erős szoftverszállítói pozíciójával, hogy új termékeket és szolgáltatásokat erőltessen a piacra. A tisztviselők arra a vádra összpontosítanak, hogy a Microsoft tisztességtelenül köti össze a Microsoft Teams-t és más szoftvereket a széles körben használt Office csomagjával.

Az Európai Bizottság a vizsgálat gyors eszkalálását tervezi, és kifogásközlést készít, amelyben a vállalat magatartásával kapcsolatos versenyproblémákat fogalmazza meg. Az elmúlt hetekben kéréseket küldött a riválisoknak és az ügyfeleknek arról, hogy milyen bizonyítékokat tervez felhasználni – mondták a bennfentesek. Az ilyen „iratbetekintési” kérelmek gyakran a hivatalos vizsgálat megindítását követő kifogások elküldésének előzményei.

A Bizottság szóvivője azt mondta, hogy „a panasz értékelése folyamatban van”. A Microsoftot külön-külön is célba vették már a felhőszolgáltatók trösztellenes panaszai a licencfeltételek és az Azure szolgáltatására vonatkozó állítólagos árukapcsolási gyakorlatok miatt.”

Forrás:
Az Európai Unió komoly vizsgálódásra készül a Teams videó- és üzenetküldő szolgáltatása miatt; Computerworld; 2023 január 27.