közigazgatás: magyarpolitikatársadalom

Elkezdődött a Budapesti Mobilitási Terv társadalmi egyeztetése, egy hónapon keresztül bárki véleményezheti a stratégiai anyagot

Szerző: 2023. február 5.No Comments

„Elkezdődött a Budapesti Mobilitási Terv társadalmi egyeztetése, egy hónapon keresztül bárki véleményezheti a stratégiai anyagot.

A BKK honlapján (ide kattintva) elérhető stratégia a 2030-ig elinduló fejlesztéseket meghatározó célokat és a tervezett intézkedéseket mutatja be. A kérdőívek segítségével a budapestiek és az agglomerációban élők is hozzátehetik saját gondolataikat a tervhez, és az anyag készítői minden, március 10-ig beérkező javaslatot megvizsgálnak majd – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A tervben az átfogó városfejlesztési szempontok mellett olyan javaslatokat is megfogalmaznak mint a gyalogosbarát közterületek kialakítása, akadálymentes járműpark megvalósítása, a közlekedési módok kényelmes váltásának lehetősége, valamint a reptér elérhetőségének javítása.

A BMT – a főváros fenntartható városi mobilitási terveként – a közlekedési fejlesztések irányait hivatott kijelölni 2030-ig. A fenntartható városi mobilitási terv megléte egyben feltétele az egyes Európai Uniós források megszerzésének – közölte a BKK.

Az érvényben lévő, 2019-ben széles társadalmi támogatottsággal elfogadott stratégia felülvizsgálatára az elmúlt időszak kihívásai – egyebek mellett a koronavírus-járvány, energiaválság -, illetve az EU és az új városvezetés klímapolitikája adtak okot. Az átdolgozást a Fővárosi Közgyűlés megbízásából készítette el a BKK szakmai és civil szervezetek bevonásával, a kérdőíves társadalmi egyeztetések eredményeit figyelembe véve.

A 2021-ben megkezdett felülvizsgálattal a stratégia készítői olyan szempontokat építettek be a Budapesti Mobilitási Tervbe, amelyek gyorsabban közelebb visznek a zöld és hozzáférhető főváros kialakításához:

  • nagy infrastrukturális beruházások helyett kisebb, gyorsan és hatékonyan megvalósítható, hasznosabb projekteket helyez előtérbe;
  • a közösségi közlekedés fejlesztése mellett nagyobb hangsúlyt fektet az aktív mobilitás, a gyalogos közlekedés és a kerékpározás feltételeinek javítására; korszerű digitális szolgáltatásokat kínál;
  • erősíti a főváros, a kerületek és a térség együttműködését.

A terv a társadalmi vélemények beépítése után nyeri el végső formáját, amelyről a Főváros Közgyűlése várhatóan 2023 tavaszán dönt majd. ”

Forrás:
Most bárki elmondhatja a véleményét Budapest közlekedési terveiről; Infostart 2023. február 1.