egészségügyközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Megszűnik a magyar védettségi igazolvány

Szerző: 2023. február 13.No Comments

„Akinek van védettségi igazolványa, az megtarthatja, és a QR-kódjáról elérhető marad az uniós digitális Covid-igazolvány is.

Mivel a járványügyi helyzet nem indokolja a védettség igazolását, korlátozások sincsenek hatályban, és a védettségi igazolvány nemzetközi összefüggésben kiváltható, indokolt a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolvány megszüntetése – olvasható a Kormany.hu oldalon megjelent kormányrendelet indoklásában.

A rendelet szerint eddig kiállított védettségi igazolvány a polgárok birtokában marad, azokban az országokban továbbra is felhasználható, amelyekkel erről Magyarország megállapodott.

Szintén elérhető marad az a lehetőség, hogy a védettségi igazolvány QR-kódjáról az emberek az uniós digitális Covid-igazolványt elérjék. Nincs változás abban sem, hogy a különböző applikációboltokban elérhető alkalmazás útján a digitális Covid-igazolványt is el lehessen érni.

Az uniós Covid-igazolványok használatáról szóló uniós jogszabály érvényessége elvileg tavaly június 30-án járt volna le. Az Európai Parlament döntése értelmében azonban az intézkedést meghosszabbították. A jogszabály szerint az Európai Bizottságnak hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után értékelnie kell, hogy a vonatkozó rendelet fenntartása szükséges-e, és továbbra is arányos-e. A képviselők hangsúlyozták: a rendelet alkalmazási időtartamának a lehető legrövidebbnek kell lennie, és amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hatályon kívül kell helyezni.

A járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel a járvány intenzív szakaszára létrehozott Koronavirus.gov.hu honlap január 1-jén megszűnt. A járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás az MTI-n keresztül érhető el a sajtó számára. ”

Forrás:
Megszűnik a magyar védettségi igazolvány; Világgazdaság; 2023. február 10.