Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarpolitikaszakirodalomtársadalom

Funkcionális térségek Európában, különös tekintettel a Visegrádi országokra

Szerző: 2023. február 20.No Comments

„Kollégánk, Igari András – Szabó Tamással, az ELTE Regionális Tudományi Tanszékének PhD-hallgatójával közösen – előadást tartott a Funkcionális térségek a területfejlesztésben című konferencián. A 2023. január 12-én Siófokon megrendezett esemény célja az volt, hogy a funkcionális térségek területfejlesztésben elfoglalt helyéről szakmai-tudományos diskurzust indítson el.

Igari András és Szabó Tamás Funkcionális térségek Európában, különös tekintettel a Visegrádi országokra című előadásukban bemutatták az európai regionális politika időben változó megközelítéseit a speciális kihívásokkal küzdő térségekre vonatkozóan, valamint a környező országok funkcionális térségeire hoztak példákat. Európai szinten, bár az elmúlt évtizedekben lecsökkent a speciális kihívásokkal küzdő térségek támogatása, ám az új időszakban ismételten növekvő érdeklődés figyelhető meg bizonyos speciális térségtípusok, funkcionális térségek iránt. A Visegrádi országok területpolitikájában mindenhol megjelentek már ezek a térségek, azonban eltérő néven, eltérő súllyal és a helyi sajátosságokhoz igazodva eltérő céllal. Az egyes megoldások jó példaként szolgálhatnak hazánk, illetve az európai területpolitika számára is.

Az előadás anyaga itt érhető el.

Forrás:
Munkatársunk előadása a funkcionális térségekről szóló területfejlesztési konferencián; HÉTFA Elemző Központ és Kutatóintézet; 2023. február