Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Új állomáshoz érkezett a Magyar Nemzeti Névtér

Szerző: 2023. február 27.No Comments

Tartalmi bővülését ünnepli az Országos Széchényi Könyvtár fejlesztésében működő Magyar Nemzeti Névtér elnevezésű platform. Az adatbázis arra törekszik, hogy a magyar kultúra teljességét, kulturális értékeink összességét egymáshoz kapcsolódásukban, teljes összefüggésrendszerében tegye elérhetővé mindenki számára. Az Országos Széchényi Könyvtár által korábban létrehozott névtérfelületek tartalmi bővítése jelenleg is folyamatban van, amely 2023. február 16-ától kiegészül az Emlékhelynévtér adatbázissal a Nemzeti Örökség Intézetével (NÖRI) való együttműködésben.

Az ez alkalomból szervezett Emlékhelynévtér bemutatón Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a jelenleg több mint félmilliós adatállományt tartalmazó katalógusrendszert olyan folyamatosan gyarapodó közkincsnek nevezte, amely megnyitja az emlékezetpolitika lehetséges helyeit, sokirányú hozzáférési lehetőséget biztosítva a nemzeti kultúra dokumentumaihoz, szereplőihez, értékeihez.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója elmondta, az együttműködésnek köszönhetően emlékhelyek adatbázisával kapcsolják össze a Személynévtér, Földrajzi névtér és a Testületi névtér anyagát, amelyben a határon túli emlékhelyek is megjelennek.

Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága Könyvtári és Levéltári Főosztályának főosztályvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy a 2019 óta tesztelés alatt álló és csütörtöktől nyilvánosan is elérhető adatbázissal könnyebbé válik a közgyűjteményi szolgáltatásokat kiszolgáló nyilvántartások, online és offline adatbázisok, adattárak létrehozóinak munkája is.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára üdvözölte, hogy az Emlékhelynévtér megalkotásával létrejön egy egységes nemzeti szintű adatbázis, amelynek szerves részét képezik majd a külhoni magyar emlékhelyek.

A Magyar Nemzeti Névtér segítségével a magyar kultúra teljességét, kulturális értékeink összességét ismerhetjük meg egymáshoz kapcsolódásukban, teljes összefüggésrendszerükben; a közös névterek működtetése révén tulajdonképpen kulturális gyűjteményeinket kötjük össze, és ehhez bárki, bármikor, bárhonnan hozzáfér.

A rendezvény képekben

Forrás:
Új állomáshoz érkezett a Magyar Nemzeti Névtér; Országos Széchényi Könyvtár; 2023. február 17.