közigazgatás: magyartechnikatudomány

Egy év múlva derül ki, hogy ki lesz a következő magyar űrhajós

Szerző: 2023. március 5.No Comments

„Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a 240 jelentkező közül immár csak négyen maradtak versenyben a kormány űrstratégiai programjában, amelynek célja, hogy ismét magyar jusson ki a világűrbe.

Szijjártó ismertette, hogy hosszú válogatási procedúrát követően csak nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. Ennek eredményeként a szakértői testület előző nap leszűkítette a listát négy főre.

A kiválasztott az Európai Űrügynökség és az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével 2024 végén vagy 2025 elején harmincnapos kutatási misszión vesz majd részt az ISS-en, ahol magyar űreszközöket fog tesztelni és kísérleteket végez magyar kutatócsoportok számára.

A következő évben az érintettek további képzéseken és teszteken fognak átesni annak érdekében, hogy a folyamat végén teljességgel megalapozott döntés születhessen.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint több ezer érdeklődő volt az új kormányzati űrstratégia keretében meghirdetett programra, amelynek célja, hogy ismét magyar űrhajós jusson a világűrbe. Körülbelül 240 ember adta be a pályázatát, akik különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökség bázisán, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben – tájékoztatott a tárcavezető.

Mindenesetre az elkövetkezendő nagyjából egy esztendő ennek a négy űrhajósjelöltnek kifejezetten izgalmas lesz, és mi is izgalommal várjuk, hogy ki az, aki közülük végül a legjobb lesz – fogalmazott. A miniszter hangsúlyozta, minden előrejelzés arról szól, hogy az űripar a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lesz, és ebből Magyarország is ki kívánja venni a részét, ezért hirdették meg a magyar űrstratégia keretében az újabb nemzeti kutatóűrhajós programot. Rámutatott: Magyarországnak talán sokak számára meglepő módon ezen a téren komoly hagyományai vannak, hazánk világszerte elismert műszaki teljesítménnyel rendelkezik az űriparban.

És nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy azon nemzetek sorába tartozunk, amelyek már adtak kutatóűrhajóst a világnak – mondta Farkas Bertalanra utalva.”

Forrás:
Egy év múlva derül ki, hogy ki lesz a következő magyar űrhajós; Világgazdaság / MTI; 2023. március 4.