Európai Uniójogközigazgatás: magyar

Navracsics Tibor: a nyárra rendeződhetnek a vitás kérdések Brüsszellel

Szerző: 2023. március 12.No Comments

„A következő hetekben megállapodhat Magyarország és az Európai Unió az EU által elvárt igazságügyi reformokról. Ezután rendezhetik az Erasmus programmal kapcsolatos problémákat – mondta az InfoRádióban a területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter, aki szerdán Brüsszelben tárgyalt.

„Lépésről-lépésre megyünk előre. A felajánlott javaslatunk, amit a hivatalos papírunkban elküldtünk két héttel ezelőtt, talán az volt, hogy a miniszteri, államtitkári szint mindenképpen legyen összeférhetetlen, hiszen korábban jelezte az Európai Bizottság és a tagállamok egy része is, hogy ez számukra aggályos” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter annak kapcsán, hogy Brüsszel tovább szűkítené a kuratóriumi tagság körét.

Emellett azt javasolták, hogy a mostani szabályozás szerint élethossziglan járó kuratóriumi tagságot valamilyen formában időben korlátozzák. Arra tettek javaslatot, hogy egyszer megújítható időtartamú, kétszer 6 év legyen, mivel az egyetemeknél a finanszírozási ciklus egy 25 éves és egy 6 éves ciklus. A tárgyaláson felmerült rövidebb idő intervallum is, amire van fogadókészség, de tárgyalni fognak még ezekről a pontokról – derült ki a miniszter beszámolójából.

Mint mondta, az alapítványokkal kapcsolatban azért van nagy bizalmatlanság Brüsszelben, mert úgy gondolják, hogy a kuratóriumi felállás – az időkorlát nélküli kuratóriumi tagság, illetve hogy az egyetemi kuratóriumok egy részében politikusok voltak –, veszélyezteti a tudományt és a szabadságot.

„Ezért tartottam fontosnak azt is, hogy a tárgyalásokon világosan határoljuk kell a szenátus és a kuratórium hatásköreit, hiszen az alapítványi egyetemek esetében is van egy intakt és a kuratórium által semmilyen formában nem befolyásolható tudományos kutatási rész, amelynek a feje rektor, a szenátus, illetve a karok esetében a dékánok” – mondta a miniszter.

Bár változó a szabályozás, mindegyik egyetem esetében a kuratórium jobbára az üzemeltetés, a fenntartás kérdéseire koncentrál. A minisztérium helyébe lépett be a kuratórium, és nem szól bele a kutatás-fejlesztési vagy éppen az oktatási kérdésekbe. Úgy véli, ha ezt a szemléletet sikerül átvinni Brüsszelbe, akkor a részletkérdésekben „már minden további nélkül meg tudunk egyezni”.

Navracsics Tibor egy hónappal ezelőtt az InfoRádióban még arról beszélt, hogy az igazságszolgáltatást és a felsőoktatást érintő kérdések rendbetétele után az Európai Bizottság elkészítheti az újabb javaslatát, és akkor sínre kerülhetnek a dolgok.

„Optimista vagyok. Az igazságszolgáltatás függetlensége kapcsán úgy várom, hogy a közeljövőben kompromisszumra juthatunk, és megoldásra juthatunk a bizottsággal. Ez tegnap a biztossal folytatott tárgyalásaimon is megerősítést nyert. Utána tudunk igazából ráfordulni teljes erővel az Erasmusra” – fogalmazott.

Az a bizottsági ígéret, hogy április-májusban elvégezhetik az újabb magyar teljesítések értékelését, és akkor a problémakör nyárra akár rendeződhet is. Navracsis Tibor megerősítette, hogy az uniós pénzek ekkor érkeznének. „Ha rajtam múlna, most érkeznének, de erről a bizottságot kell megkérdezni. Nyilván azt mondanák, hogy amennyiben az értékelésük olyan, hogy a magyar teljesítés teljes egészében megfelel az elvárásaiknak, akkor kaphatjuk. Tehát mondjuk azt, hogy igen” – jelentette ki a területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter.”

Forrás:
Navracsics Tibor: a nyárra rendeződhetnek a vitás kérdések Brüsszellel; Varga Mónika; Infostart / InfoRádió; 2023. március 9.

„–Tegnap az úgynevezett utánkövető tárgyalást tartottuk meg azután, hogy február közepén elküldtük javaslatainkat az Európai Bizottságnak – emelte ki megkeresésünkre Navracsics Tibor területfejlesztésért, valamint uniós forrásokért felelős miniszter. Mint azt tegnap megírtunk, szerdán Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság (EB) költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával tárgyalt Brüsszelben Navracsics Tibor, és igyekeztek megállapodásra törekedni az Erasmus-ügy kapcsán az egyetemi kuratóriumi összeférhetetlenség kérdésében is.

A miniszter elmondta, hogy a mostani tárgyalás során ezt az összeférhetetlenségi kérdést tárgyalták meg részletesen. Navracsics Tibor kifejtette, egyrészt arról volt szó, hogy pontosan milyen feladatkörei vannak a kuratóriumoknak, és hogy milyen összeférhetetlenségi szabályozást tudnának elképzelni. Mint mondta, a magyar kormány javaslata szerint a miniszterek és az államtitkárok esetében mindenképp bevezetnék az összeférhetetlenséget, ezenkívül arra is javaslatot tettek, hogy legfeljebb kétszer hat évre szólhasson a kuratóriumi tagság. Ugyanis az Európai Bizottság szélesebb körben, nem csak miniszterek és államtitkárok, hanem további politikusok, országgyűlési képviselők, valamint polgármesterek esetében is szorgalmazta az összeférhetetlenséget. Az időtartammal kapcsolatban pedig az EB szerencsésebbnek tartaná, ha a kuratóriumi tagság kétszer négy évre szólhatna.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: „Most ismét készítünk egy anyagot, erről valamikor március végén, április elején tárgyalunk ismét.” Hozzátette: a magyar egyetemek most még semmilyen nemzetközi programról, így az Erasmusból sincsenek kizárva (csak az vetődött fel, hogy 2024-től történhet ez meg). Ha ez megtörténik, akkor utána nyárra rendeződhet a helyzet az Erasmussal is.

Fontos kiemelni, hogy a kormány részéről azonban több politikus is tárgyal más kérdésekről az uniós politikusokkal, és a kuratóriumi tagság témaköre mellett fontos lesz az, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter és Didier Reynders uniós igazságügyi biztos miben állapodnak meg a következő hetekben.

– Ha tudjuk tartani az menetrendet, akkor nem kizárt, hogy a nyár folyamán már a források technikailag megérkezhetnek Magyarországra – emelte ki a miniszter.

Az ügy előzménye, hogy az uniós források védelme érdekében a tagállamok többek között olyan döntést hoztak tavaly decemberben, hogy az EU nem köthet új szerződéseket a magánalapítványi formában működő egyetemekkel. Többek között azért, mert a kuratóriumokban politikusok is ülnek és ez összeférhetetlenséget jelent. Navracsics Tibor ebben az ügyben, idén januárban tárgyalt két uniós biztossal, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős testületi taggal, akiktől azt kérte és rajtuk keresztül az Európai Bizottságtól, hogy világos kommunikációval erősítsék meg az elhangzottakat, és növeljék a bizalmat a programokkal kapcsolatban.”

Forrás:
Navracsics Tibor: Április–májusban értékelheti az EB, hogy hazánk teljesítette-e a vállalásait; Harangozó Éva; Magyar Nemzet; 2022. március 9.