Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikapolitikatechnikatudomány

Az Európai Bizottság létrehozta az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központot (ECAT)

Szerző: 2023. április 23.No Comments

„Holnap a Bizottság Közös Kutatóközpontja a spanyolországi Sevillában hivatalosan megalapítja az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központot (ECAT). A központ megalapítására egy nyitórendezvény keretében kerül sor, melynek közvetítése itt lesz elérhető.

A rendezvényen az uniós intézmények, a tudományos élet, a civil társadalom képviselői és ágazati képviselők fognak részt venni, hogy megvitassák a főbb kihívásokat, valamint hogy társadalmi szinten mennyire fontos az algoritmikus rendszerek használatának felügyelete. Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos videoüzenetét követően a hallgatóság az ECAT jelenlegi és tervezett munkájába kap betekintést, mely során többek között előzetes élő bemutató keretében megismerkedhet a benne rejlő lehetőségekkel.

Az ECAT szerepe a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály kockázatkezelési követelményeket ír elő az Európai Bizottság által online óriásplatformként és nagyon népszerű online keresőmotorként nyilvántartásba vett vállalatok számára. Ennek keretében ezeknek a platformoknak azonosítaniuk, elemezniük és mérsékelniük kell a platformjaikon jelentkező rendszerszintű kockázatok széles körét, többek között, hogy a jogellenes tartalmak és a dezinformáció miként terjeszthetők a szolgáltatásaik révén, valamint a platformjaiknak a véleménynyilvánítás szabadságára vagy a tömegtájékoztatás szabadságára gyakorolt hatását. Hasonlóképpen fel kell mérni és csökkenteni kell a nemi alapú online erőszakkal kapcsolatos, valamint a kiskorúak online védelmét és mentális egészségét érintő konkrét kockázatokat. A nyilvántartásba vett platformok és keresőprogramok kockázatcsökkentési terveit az Európai Bizottság független ellenőrzésnek és felügyeletnek veti alá.

Az ECAT biztosítja a belső technikai és tudományos szakértelmet a Bizottság számára annak biztosításához, hogy az online óriásplatformok és a nagyon népszerű keresőprogramok által használt algoritmikus rendszerek megfeleljenek a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály kockázatkezelési, kockázatcsökkentési és átláthatósági követelményeinek. Ez magában foglalja többek között a technikai elemzések elvégzését és az algoritmusok értékelését. Egy adatkutatókból, mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértőkből, társadalomkutatókból és jogi szakértőkből álló interdiszciplináris csoport a különböző szakértők szaktudását egyesítve értékelni fogja az algoritmusok működését, és bevált gyakorlatokat fog javasolni a hatásuk enyhítése érdekében. Ez döntő fontosságú lesz a nyilvántartásba vett vállalatok által benyújtott átláthatósági jelentések és kockázati önértékelések alapos elemzésének biztosításához, valamint ahhoz, hogy a Bizottság kérésére ellenőrizni lehessen a rendszereiket.

Ez a célkitűzés nem valósítható meg megfelelő kutatási és előrejelzési kapacitás nélkül, melynek biztosítása szintén szerves részét képezi az ECAT megközelítésének. A Közös Kutatóközpont kutatói a mesterséges intelligencia (MI) területén szerzett, hosszú múltra visszatekintő szakértelmükre fognak építeni és tovább fogják mélyíteni ismereteiket. Ez a szaktudás már fontos szerepet játszott más mérföldkőnek számító rendeletek – például a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály, a mesterséges intelligenciáról szóló összehangolt terv és annak 2021. évi felülvizsgálata – előkészítésében. Az ECAT kutatói nemcsak az online óriásplatformokból és a nagyon népszerű online keresőmotorokból eredő rendszerszintű kockázatok azonosítására és kezelésére fognak összpontosítani, hanem az algoritmusok hosszú távú társadalmi hatását is megvizsgálják.

Háttér-információk

A Bizottság 2020. december 15-én benyújtotta a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra és a digitális piacokról szóló jogszabályra irányuló javaslatait, amelyek átfogó keretet biztosítanak a mindenki számára biztonságosabb és méltányosabb digitális tér létrehozásához. Az uniós társjogalkotók által 2022 áprilisában elért politikai megállapodást követően a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály 2022. november 16-án hatályba lépett. A platformoknak és a keresőprogramoknak 2023. február 17-ig közzé kellett tenniük havi aktív felhasználóik számát. A Bizottság jelenleg elemzi a közzétett adatok azzal a céllal, hogy ezek alapján nyilvántartásba vegye az online óriásplatformokat és nagyon népszerű online keresőmotorokat. Az online óriásplatformoknak és a nagyon népszerű online keresőmotoroknak a nyilvántartásba vételtől számítva 4 hónapjuk lesz arra, hogy megfeleljenek a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály valamennyi kötelezettségének, valamint benyújtsák első kockázatértékelésüket. 2024. február 17-ig a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály valamennyi közvetítő szolgáltatásra is alkalmazandóvá válik. A tagállamoknak pedig ugyanezen időpontig digitális szolgáltatási koordinátorokat kell kinevezniük.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály minden olyan digitális szolgáltatásra vonatkozik, amely a fogyasztókat árukkal, szolgáltatásokkal vagy tartalmakkal kapcsolja össze. Új, átfogó kötelezettségeket állapít meg az online platformok számára az online veszélyek csökkentése és az online kockázatokkal szembeni fellépés érdekében, hatékony intézkedéseket vezet be az online felhasználói jogok védelmére, és egyedi, új átláthatósági és elszámoltathatósági keretet hoz létre az online platformok ellenőrzésére. A szabályok, amelyek egyetlen egységes uniós szabályrendszert alkotnak, a felhasználók számára új védelmi eszközöket, a vállalkozások számára jogbiztonságot nyújtanak az egységes piacon. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály globális szinten a maga nemében az első szabályozási eszköztár, amely nemzetközi referenciaként szolgál az online közvetítőkre vonatkozó szabályozás tekintetében.

További információk

Az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központ (ECAT)

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szövege az Európai Unió Hivatalos Lapjában

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály – Kérdések és válaszok

Ismertető a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomag

Idézet(ek)

„Multidiszciplináris szakértelemére támaszkodva az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központ csapata első alkalommal vizsgálja meg mélyre hatóan az online óriásplatformokat és a nagyon népszerű keresőprogramokat, hogy megtudja, hogyan működnek algoritmusaik, és hogyan járulnak hozzá az illegális és káros tartalmak terjedéséhez, melyeknek túl sok európai polgár lett kitéve.” – Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök – 17/04/2023

„Jelentős kapacitást teremtünk a Bizottságon belül a legnagyobb és leginnovatívabb technológiai vállalatok felügyeletére. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály olyan jogi eszközöket biztosított, melyek betekintést engednek a platformok által használt algoritmusok „feketedobozába”. Ebben kulcsfontosságú szerepet fog játszani az ECAT-nél rendelkezésre álló technikai szakértelem.” – Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos – 17/04/2023

„A kutatás és a tudomány a digitális átalakulás alapköve. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak köszönhetően a kutatók most először hozzáférhetnek az online óriásplatformok és a nagyon népszerű keresőprogramok adataihoz. Az ECAT ennek nyomán elő fogja mozdítani egy globális kutatóközösség létrejöttét.” – Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos – 17/04/2023”

Forrás:
A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály érvényesítése: a Bizottság létrehozza az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központot; Európai Bizottság; 2023. április 17.